Jo tvirtinimu, Astravo AE bus pastatyta, todėl prieš tai protestuoti jau neverta. Dabar svarbiausia pasirūpinti saugumu, tikina V. Jankauskas.

– Kiek realu ką nors pakeisti dėl Astravo AE? Ar nėra šiek tiek vėlu piketuoti?

– Be abejo, vėlu. Tikriausiai ji bus pastatyta. Pirmasis blokas jau baigiamas. Dabar reikėtų rūpintis, kad ji būtų saugi. Tai būtų mūsų pagrindinis rūpestis. Nereikia populistiškai kalbėti, kad neleisime elektros srautams tekėti, tos elektros nepirksime. Iš tikrųjų Baltarusijai tai nėra labai baisu.

Ji įsijungusi į didelę Rusijos sistemą. Ji yra vieningos Rusijos sistemos dalis, todėl šiuo atveju turėtume rūpintis visai kitais dalykais.

– Lietuva sako, kad bandys nepirkti elektros, inicijuoja įstatymų projektus. Ko labiau reikėtų baimintis – nesaugios elektros, kurią gal pirksime, o gal nepirksime, ar vis dėlto incidento galimybės?

– Labai gerai sakote. Jei užsimerksime ir sakysime – neimsime iš jūsų to blogo produkto, – jie vis tiek jį gamins. Galbūt reikėtų pasistengti, kad [statybų vietoje – LRT.lt] būtų tarptautinių ekspertų, kad Lietuva dalyvautų kaip tarptautiniai ekspertai ir sektų, kaip vyksta statyba.

Astravo AE nėra kažkoks baisus monstras. Tai nėra atominė bomba, kaip kai kuriems atrodo. Tai yra Rusijoje gaminami reaktoriai.

Beje, Rusijos reaktoriai veikia Suomijoje, Vengrijoje, Čekijoje, Slovakijoje. Tai nėra kažkoks išskirtinis, baisiai pavojingas dalykas, tačiau, žinoma, tai yra potenciali grėsmė ir mes turėtume dėti visas pastangas, kad ta grėsmė būtų kaip įmanoma mažesnė. T. y. reikia dalyvauti, padėti, sekti, kad tai būtų patikima ir saugu.

– Kalbant apie tą pačią elektrą, Baltijos šalys stengiasi, stengsis, kad į jų rinką vis dėlto nepatektų ta Baltarusiška elektra. Ar tikrai bus galima to išvengti?

Vidmantas Jankauskas

– Tai tėra populizmas. Iš Baltarusijos elektros dabar neperkame. Perkame rusišką elektrą. Ta rusiška elektra pagaminta labai nesaugioje Leningrado AE, kuri tokia pat, kaip mūsų buvusi Ignalina. Apie tai mes net nekalbėjome.

Nemanau, kad naujai statoma elektrinė bus nesaugesnė nei senoji. Apie tai neturime net kalbėti. Žinoma, yra šalių interesų, gal siekiama apsaugoti savo rinką, bet tai jau visai kiti interesai. Tai, kad mes nepirksime, nieko nepakeis. Mums reikia rūpintis visai kitais dalykais. Kartoju – reikia rūpintis jos saugumu.

– Panašu, kad Baltarusija, kaip ir sakote, įgyvendins planą ir jėgainę pastatys. Kas tada?

– Pastatys. Nemanau, kad jiems kils didelių problemų, kur parduoti tą elektrą. Jie yra vieningoje Rusijos rinkoje. Ta rinka – didžiulė. Jei tik ekonomika augs, naftos kainos didės, tai toje didžiulėje rinkoje elektros energijos reikės.

Iš šios pusės mes kažko pakeisti negalime, tačiau baltarusiai nėra visiškai užsidarę. Jie bendradarbiauja su Tarptautine atominės energetikos agentūra (TATENA). Kiek žinau, jie savo projektą pristatė TATENA būstinėje Vienoje.

Šios organizacijos vadovas buvo atvykęs į Baltarusiją. Turėtume spausti, kad Europa visokiais būdais spaustų Baltarusiją dėl saugumo reikalavimų, kad šie reikalavimai visus tenkintų ir dalyvautų mūsų ekspertai.