Fondo investicijos per sausio-kovo mėnesių laikotarpį patyrė 10 mlrd. dolerių, arba 0,6 proc. nuostolių, rodo fondo ataskaita. Trečiąjį 2015 m. ketvirtį Naftos fondas patyrė didžiausių nuostolių per ketverius metus, bet ketvirtąjį ketvirtį uždirbo 3,6 proc. pelno.

„Pirmuosius du šių metų mėnesius rinka buvo labai nestabili, susirūpinimo kėlė Kinijos ekonomikos augimo lėtėjimas. Kovą rinkos pastebimai aprimo“, – sakė „Norges Bank Investment Management“, Norvegijos centrinio banko padalinio, generalinio direktoriaus pavaduotojas Trondas Grandė (Trond Grande).

Brent“ naftos kaina ICE biržoje pirmąjį ketvirtį buvo nukritusi iki 30 dolerių už barelį, sausį buvo užfiksuotas kainos minimumas, 28,5 dolerio.

Norvegijos valstybinis pensijų fondas yra didžiausias nacionalinės gerovės fondas pasaulyje, kurio aktyvų vertė siekia 870 mlrd. dolerių. Jis valdo 9000 pasaulio bendrovių dalį. Didžiausią dalį iš fondo įsigytų akcijų sudaro „Nestle SA“ ir „Apple Inc.“ akcijos, fondas taip pat valdo JAV, Vokietijos ir Japonijos valstybinių vertybinių popierių.

Naftos ir dujų sektorius Norvegijoje yra svarbiausias šalies ekonomikoje, šis sektorius sukuria ketvirtadalį Norvegijos BVP. Pernai dėl sumažėjusių naftos kainų pajamos iš energijos išteklių eksporto smuko 27 proc., lyginant su 2014-aisiais – nuo 62 iki 45 mlrd. dolerių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)