Sumaištis, manoma, kilo, kai pertvarkant Lietuvos dujų ūkį vienos bendrovės buvo sujungtos, kitos – atskirtos, keitėsi pavadinimai. Tad dalis gyventojų ėmė nesusigaudyti, kas jiems tiekia dujas ir kaip teisingai už jas sumokėti.

„Jūs – skolingas už dujas.“ Tokį pranešimą gavęs panevėžietis liko be žado. Nenorėjęs filmuotis, žurnalistei gautą trumpąją žinutę ir laišką parodęs vyras sako visada pareigingai susimokantis.

Tačiau, peržiūrėjęs, kam eina jo mokėjimai, vyras pats nustebo – mat moka ne tai bendrovei, iš kurios gauna dujas. Užuot pervedinėjęs pinigus „Lietuvos dujų tiekimui“, juos pasiunčia į bendrovės „Suskystintos dujos“ sąskaitą. Ir tokių pasiklydusių įmokų – toli gražu ne viena.

Bendrovė „Suskystintos dujos“ masiškai gauti pinigų iš žmonių, su kuriais neturi jokių sutarčių, pradėjo 2014-ųjų lapkritį. Ir tai tapo galvos skausmu, mat grąžinti įmoką, nežinant į kokią konkrečiai sąskaitą, neįmanoma. Išsiaiškinti mokėtoją pavyksta tik tada, kai, gavęs „Lietuvos dujų tiekimo“ grasinimą, žmogus pats paskambina į „Suskystintas dujas“.

Žmonės, aišku, labai įdomiai elgiasi. Jie dažniausiai kaltina mus – kodėl jūs naudojatės svetimais pinigais? Kodėl jūs nepranešat? Jūs matote, kad čia ne jūsų pinigai. Bet, aš dar kartą kartoju, kad tuos žmones mes galime ieškoti tik, nežinau, per policiją“, – kalbėjo AB „Suskystintos dujos“ Apskaitos ir analizės skyriaus vadovė Birutė Dudulevičienė.

Kas mėnesį grąžinti įmokas tenka vidutiniškai daugiau nei 100 gyventojų. O grąžinimas – kainuoja.

„Mūsų įmokų surinkėjai (o įmokas mums surenka ir bankai, ir kredito unijos, ir „Lietuvos paštas“), ima tam tikrą komisinį mokestį už įmokos surinkimą. Ir, žinoma, priskaičiuojama mokėjimo pavedimo kaina. Per metus susidaro apie 60 tūkst. eurų, kuriuos reikia grąžinti. Nuo tos sumos mokėjimo pavedimas kiekvienam kainuoja 41 euro centą ir komisiniai, kurie skirtingų surinkėjų yra skirtingi – nuo pusės procento iki pusantro“, – aiškino B. Dudulevičienė.

Painiotis žmonės ėmė, Lietuvai pradėjus dujų ūkio pertvarką. Dujas tiekti ėmė „Lietuvos dujų tiekimas“. „Lietuvos dujos“, po sujungimo su LESTO, pradingo, atsirado ESO. Šios įmonės ir „Lietuvos dujų tiekimo“ klientų aptarnavimą perėmė prekės ženklą „Gilė“ valdanti įmonė.

Kad „Suskystintos dujos“ galėtų grąžinti pinigus, žmonės turi parašyti prašymą. O „Lietuvos dujų tiekimo“ skolininkams, „Gilės“ atstovė žada, kad bendrovė bus geranoriška, tegul tik jie susiekia.

„Šiuo atveju mes tikrai nelaikysime, kad yra skola. Susitarsime, kad žmogus atliktų mokėjimą teisingai. skolos ir mes susitarsime, kad žmogus atliktų teisingai mokėjimą. Kitas dalykas, iš tiesų galbūt norėčiau atkreipti dėmesį, kad tikrai mokėjimus žmonės galėtų žiūrėti ir atidžiau“, – kalbėjo

UAB „Gilė“ Verslo aptarnavimo centro Operacijų centro vadovė Deimantė Bareikienė.

Susimokėti už dujas be klaidų raginama per interneto svetainę manogile.lt