Pasak Ministro Pirmininko, ketvirtadienį Seime pristačiusio Vyriausybės metinę veiklos ataskaitą, kai jo vadovaujamas Ministrų kabinetas pradėjo darbą, Lietuva buvo itin aukštų energetikos kaštų valstybė, priklausoma nuo vienos šalies ir vienos kuro rūšies - dujų. Pertvarkydama energetikos ūkį Vyriausybė stengėsi sukurti darnią visų pagrindinių sektorių struktūrą: elektros, dujų ir šilumos arba tokią struktūrą, kuri stiprintų šalies energetinį savarankiškumą ir saugumą, leistų apsirūpinti reikiamais ištekliais iš alternatyvių šaltinių vartotojams palankiomis kainomis, padėtų išvengti galimo kainų šuolio, jeigu sutriktų energijos išteklių tiekimas.

Pasak A. Butkevičiaus, per pirmuosius dvejus metus buvo padėtas pagrindas skaidriai, darniai, taupiai ir socialiai atsakingai energetikos sistemai ir įgyvendinta esminė viso energetikos ūkio pertvarka, ardant atskirose šakose įsigalėjusias monopolijas, sudarant sąlygas naudoti alternatyvų vietinį kurą ir taikant Vakarų šalyse pasiteisinusius pažangius sprendimus. Premjeras priminė, kad iš Rusijos koncerno "Gazprom" buvo išsiderėta 20 proc. mažesnė dujų kaina ir gauta 93 mln. eurų kompensacija, kuri grąžinama mažinant kainas vartotojams. Taip pat buvo atsisakyta perteklinės ir nekonkurencingos elektros gamybos Elektrėnų elektrinėje bei kogeneracinėse dujų elektrinėse, apkarpius valstybės subsidijas, kurios buvo mokamos visų elektros vartotojų sąskaita, ir suvaržius verslo grupių įtakas, energetikos kainos pradėjo mažėti dar iki pradedant kristi dujų ir naftos kainoms pasaulinėse rinkose.

"Per pastaruosius trejus metus elektros kaina buitiniams vartotojams sumažėjo 12,4 proc. Įvertinę šiemet pradėjusių veikti jungčių "NordBalt" ir "LitPol Link" poveikį, liepos mėnesį vėl peržiūrėsime ir mažinsime elektros kainą. Gamtinių dujų kaina nukrito nuo 23 iki 41 proc. Priėmus naujus teisės aktus ir sudarius sąlygas skaidriai prekybai biokuro biržoje, šios alternatyvios kuro rūšies kaina sumažėjo beveik trečdaliu. Vidutinė centralizuotai tiekiamos šilumos kaina Lietuvoje sumenko penktadaliu, o didžiuosiuose miestuose, kurie suvartoja daugiau kaip du trečdalius visos šilumos, ši kaina mažėjo: Kaune - 30 proc., Klaipėdoje - 26 proc. ir Vilniuje - 19 proc. Numatome, kad šiemet vidutinė šilumos kaina dar nukris, nes su Norvegijos bendrove "Statoil" sutarta dėl palankesnių dujų tiekimo sąlygų. Dėl to sumažės ir Klaipėdos suskystintųjų gamtinių dujų terminalo išlaikymo išlaidos", - kalbėjo A. Butkevičius.

Anot jo, šešioliktoji Vyriausybė labai atsakingai tęsė ir laiku įgyvendino visus strateginius suskystintųjų gamtinių dujų terminalo, elektros jungčių projektus ir užtikrino Europos Sąjungos finansavimą strateginiam dujotiekiui tarp Lietuvos ir Lenkijos. A. Butkevičius vardijo, kad Vilniuje ir Kaune statomos kogeneracinės elektrinės, naudojančios vietinį kurą - atliekas ir biokurą. Žengtas ir kitas svarbus žingsnis - rengiamasi Lietuvos ir kontinentinės Europos elektros sistemų sinchronizacijai, kas reikš visavertę elektros infrastruktūros, sistemų ir rinkų integraciją į Vakarų Europos sistemą, o šį projektą Europos Komisija yra įtraukusi į Europos Sąjungos bendro intereso projektų sąrašą. Premjeras priminė, kad Vyriausybė inicijuoja kitą ilgalaikį projektą - vėjo elektrinių plėtrą jūroje ir pradės vėjo jėgainių plėtrai būtinus tyrimus ir parengiamuosius darbus.

Vyriausybės metinėje veiklos ataskaitoje atkreiptas dėmesys į tai, kad šalies gyventojai aktyviai naudojasi energetinio taupymo programa ir renovuoja daugiabučius. Pasak Vyriausybės vadovo, pradėjus taikyti naują gyvenamųjų namų atnaujinimo modelį, sulaukta galingos renovacijos bangos. Per pastaruosius trejus metus atnaujinta per 1 000 daugiabučių namų. Šiuo metu vykdoma maždaug dar tūkstančio pastatų renovacija. Didžioji darbų dalis (767 daugiabučiai) atlikta pernai. Renovacijos eilėje - centrinės valdžios viešųjų pastatų ir gatvių modernizavimas, atskirų miesto kvartalų renovacija. Šiems tikslams tikimasi panaudoti sugrįžtančias paskolų lėšas.