„Sutarėme parengti bendrą poziciją, kurioje atsispindėtų Baltijos valstybių susirūpinimas dėl Astrave statomos AE, kuri neatitinka aplinkosaugos ir branduolinės saugos reikalavimų, bei bendros priemonės, kurių Baltijos šalys ketina imtis, jei į šiuos reikalavimus nebus atsižvelgta, įskaitant ribojimą patekti „nešvariai“ elektrai į Baltijos šalių rinką“, – BNS teigė R. Masiulis, kuris praėjusią savaitę Rygoje susitiko su Latvijos ir Estijos kolegomis.

Anot ministro, tai, kad visos trys Baltijos šalys pradėjo kalbėti apie Astravo AE, yra ypač svarbu.

„Ypatingai svarbu, kad mes trise jau prakalbome apie Astravą, iki šiol to nebuvo, tik vienas estas dvišaliame susitikime pasakė, o čia trys ministrai tai aptarė“, - BNS teigė R. Masiulis.

Lietuva yra aršiausia Baltarusijos, netoli Vilniaus statančios AE, kritikė. R. Masiulis pernai Baltijos šalių, Suomijos bei Lenkijos ministrams išsiuntė laišką, kuriame ragino ieškoti būdų, kaip riboti elektros importą iš Baltarusijoje ir Karaliaučiuje statomų nesaugių jėgainių.

Sausį R. Masiulis susitiko su Estijos ekonomikos ministru, kuris esą palaiko idėją nepirkti elektros iš Astravo AE. Tuo metu Suomija, anot ministro, nepalaiko šios idėjos. Latvijos premjeras Maris Kučinskis taip pat pažadėjo remti Lietuvą, sprendžiant Astravo AE klausimą.

Lenkijos energetikos ministras Krzysztofas Tchorzewskis neseniai susitikime su R. Masiuliu teigė, kad iš nesaugių elektrinių elektra neturi patekti į rinką.

Espo konvencijos įgyvendinimo komitetas 2013 metais paskelbė, kad Astravo AE projektas neatitinka konvencijos reikalavimų, o šiemet kovą pasiūlė, kad ginčą padėtų spręsti tarptautinių ekspertų komisija.

Minskas atsisakė įsileisti ekspertus ir atmeta Lietuvos priekaištus, sakydamas, kad elektrinėje užtikrins aukščiausius saugumo standartus. Astravo AE stato Rusijos branduolinės energetikos korporacija „Rosatom“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (246)