Balandžio 14-osios rytą dėl gedimo Švedijos pusėje apie 10 km nuo Nibru, atsijungė „NordBalt" jungtis. Kaip pranešta „Nord Pool" skubių rinkos pranešimų skiltyje, jungties gedimas pašalintas sekmadienį. Pirmadienį „NordBalt" perduodama elektra prekiaujama „Nord Pool" dienos eigos „Elbas" rinkoje.

Atsijungęs „NordBalt", sumažėjęs importas iš Karaliaučiaus dėl vietos šiluminės elektrinės remonto ir planiniai remontai Lietuvos perdavimo tinkle lėmė, kad balandžio 15-17 d. išsiskyrė kainos Lietuvos ir Latvijos prekybos zonose. Susiklosčiusia padėtimi pasinaudojo brangesnės elektros pardavėjai: Lietuvos elektrinės 9-asis blokas ir baltarusiškos elektros importuotojai.

Praėjusią savaitę Lietuva importavo 85 proc. suvartotos elektros. Elektros importas iš Švedijos sudarė 29 proc. visos importuotos elektros, importas iš Latvijos, Estijos ir Suomijos - 49 proc., importas iš trečiųjų šalių - 22 procentus.

Balandžio 11-17 d. importui į Lietuvą tarptautinių Lietuvos-Latvijos jungčių pralaidumas vidutiniškai buvo išnaudojamas 70 proc., Lietuvos Švedijos - 92 proc., Lietuvos-Baltarusijos - 26 proc., Lietuvos-Lenkijos - 4 proc.

Tarptautinių Latvijos-Estijos elektros jungčių pralaidumas elektros srautui iš Estijos į Latviją vidutiniškai buvo išnaudojamas 68 proc. Elektros srautui iš Lietuvos jungties tarp Lietuvos ir Lenkijos pralaidumas buvo vidutiniškai išnaudojamas 80 proc., o Lietuvos-Latvijos - 2 proc.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)