„Vakar gavome iš „Vilniaus energijos“ raštą, adresuotą savivaldybei ir Vilniaus šilumos tinklams, su siūlymu pratęsti nuomos sutartį šilumos tinklų. Nuomos sutartyje yra punktas, jog jei savivaldybė svarstytų toliau nuomoti šilumos ūkį, tai „Vilniaus energijai“ ir „Veolia“ būtų pirmenybė“, - BNS sakė Vilniaus vicemeras Valdas Benkunskas.

Jo teigimu, savivaldybė su tuo nesutinka, nes Vilniaus šilumos ūkį turi valdyti savivaldybės įmonė Vilniaus šilumos tinklai, todėl į šį „Vilniaus energijos“ raštą bus atsakyta neigiamai.

VŠT stebėtojų tarybos pirmininkas, Vilniaus savivaldybės tarybos narys Arvydas Sekmokas taip pat mano, jog „Vilniaus energija“ neturi galimybių dar kartą nuomotis šilumos ūkį.

„Aš atsakysiu taip, kad iš politinės pusės tikrai nematau perspektyvos nuomoti, nes nuoma miestui atsiėjo labai brangiai. Čia tiesiog nėra objekto platesniam komentarui“, - kalbėjo A.Sekmokas.

„Vilniaus energijos“ atstovas spaudai Nerijus Mikalajūnas BNS sakė, jog bendrovė norėtų tiesiog dalyvauti Vilniaus šilumos ūkio valdyme, jei savivaldybė nuspręstų jį dar kartą nuomoti privačiam partneriui.

2010 metais Vilniaus taryba neleido dar dvidešimčiai metų - iki 2037 metų pratęsti sutarties su „Vilniaus energija“, nes tai būtų pažeidę įstatymus.

„Veolia“ sausio pabaigoje pateikė ieškinį Vašingtono arbitražui prieš Lietuvą, kuriame reikalauja atlyginti apie 100 mln. eurų žalos dėl neva nesąžiningo valstybės elgesio ir bendrovės investicijų Lietuvoje nusavinimo.

VŠT šilumos ūkį iš „Vilniaus energijos“ perims iki 2017 metų liepos, o sutartis baigiasi kitų metų balandį. Iki tol šalys turi susitarti dėl šilumos ūkio vertės - nuo to priklausys, kiek kuri pusė kitai turės sumokėti kompensacijos.

Kai kurie ekspertai teigia, kad šilumos ūkio vertė gali būti mažesnė nei 2002 metais, kai ūkis buvo išnuomotas, o tai reiškia, kad „Vilniaus energija“ turėtų sumokėti kompensaciją miestui.

VŠT tikina, kad 2002 metais išnuomoto 108 mln. eurų vertės turto likutinė vertė šiuo metu siekia apie 14 mln. eurų, be to, 160 mln. eurų vertės „Vilniaus energijos“ investicijų likutinė vertė kitąmet turėtų siekti apie 80 mln. eurų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)