Jau buvo skelbta, kad Vidurio Europos šalių Ministrai Pirmininkai ir Prezidentė Dalia Grybauskaitė laišku kreipiasi į Europos Komisijos vadovą, reikšdami susirūpinimą dėl „Nord Stream 2“ dujotiekio keliamos grėsmės Europos Sąjungos (ES) energetinės politikos principams ir Vidurio bei Rytų Europos energetiniam saugumui.

Pasak Briuselyje Europos Vadovų Taryboje dalyvaujančios Lietuvos vadovės, „Nord Stream 2“ kertasi su Bendrijos energetikos sąjunga.

„Matome tendencijas, matome, kad sutarimai, kurie buvo padaryti prieš porą metų, jų pradedama nesilaikyti, – būtent nutarimas kurti bendrą energetinę sąjungą Europoje. Matome, kad vėl mėginama skaldyti ir valdyti, t. y. „Gazprom“ mėginimai tiesti ar siūlyti geopolitinį projektą, nors „Nord Stream 1“ išnaudojamas tik 50 proc., siūlomas dar vienas, antrasis „Nord Stream“ projektas“, – atvykusi į Europos viršūnių susitikimą Lietuvos žurnalistams sakė Prezidentė.

Prezidentės teigimu, tai – ekonomiškai nepagrįstas, o grynai geopolitinis projektas.

„Jis išties neturi jokio komercinio, ekonominio pagrindimo, yra grynai geopolitinis, kuris apsunkins ir praktiškai eliminuos ir Ukrainą, ir apsunkins kai kurioms Rytų Europos šalims taip pat gauti dujas. Taigi, manyčiau, kad toks skaldymas ir tokios abejonės dėl energetinės sąjungos kūrimo tikrai nėra gera tendencija. Todėl mes, aštuonios šalys, norime atkreipti Europos dėmesį į tai, kad tai yra Europos vienybės energetikoje testas“, – sakė D. Grybauskaitė.

Jeanui-Claude'ui Junckerui adresuotame laiške, kuris bus įteikiamas per EVT, pabrėžiama, kad „Nord Stream 2“ pakeistų dujų tranzito kelius regione, visų pirma, eliminuojant Ukrainą, taip pat dar labiau padidintų Vidurio Europos šalių priklausomybę nuo rusiškų dujų. Rašte teigiama, kad projektas neatspindi ES energetikos sąjungos keliamų tikslų – užtikrinti energetinių išteklių šaltinių saugumą, jų diversifikaciją ir rinkos liberalizavimą.

„Būtina atidžiai išanalizuoti teisinius „Nord Stream 2“ projekto aspektus, siekiant užtikrinti jų suderinamumą su antriniais ES teisės aktais, ypač su Trečiuoju energetiniu paketu, taip pat aplinkosauginiais reikalavimais ir valstybių parama bei viešųjų pirkimų taisyklėmis, kurie galioja „Nord Stream 2“, – teigiama laiške.

„Oficialiai raginame Europos Komisiją imtis aktyvaus vaidmens saugant (ES, – ELTA) sutarčių ir juose įtvirtintų principų laikymąsi bei atidžiai įvertinti „Nord Stream 2“ projekto suderinamumą su ES energetinės politikos tikslais“, – rašoma laiško pabaigoje.

Kovo 7 dieną pasirašytas laiškas bus paviešintas penktadienį Briuselyje pasibaigus Europos Vadovų Tarybai (EVT). Kreipimąsi į Ž. K. Junkerį, be D. Grybauskaitės, pasirašė Čekijos, Vengrijos, Lenkijos, Slovakijos, Kroatijos, Rumunijos, Estijos ir Latvijos Premjerai.

Papildomas dvi „Nord Stream 2“ dujotiekio gijas iš Rusijos į Vokietiją Baltijos jūros dugnu planuojama tiesti palei šiuo metu esantį „Nord Stream“ dujotiekį. Projektą Rusijos „Gazprom“ ir Vakarų Europos šalių įmonių konsorciumas planuoja užbaigti iki 2019 m.

Už energetiką atsakingas eurokomisaras Marošas Šefčovičius yra sakęs, kad, be techninių detalių, „Nord Stream 2“ turi ir „stiprią politinę dimensiją“, tačiau vasario pabaigoje Vilniuje viešėjęs Briuselio pareigūnas negalėjo pasakyti, kada Europos Komisija baigs dujotiekio atitikties vertinimą ES teisei.