„Mes, kaip šalis, nesame tiesiogiai įtraukti į šį ginčą, bet „Veolia“ yra labai svarbi ir pasaulyje sėkminga prancūzų įmonė. Mes labai ja didžiuojamės, jos ekspertizės lygiu Prancūzijoje ir už jos ribų. Ji dirba su savivaldybėmis Prancūzijoje ir pasaulyje, taigi norėtųsi, kad šis ginčas būtų išspręstas kuo sklandžiau – tiesiog susitarus, jei tai įmanoma“, - susitikime su Lietuvos žurnalistais teigė prancūzų ministras.

Prancūzijos koncernas „Veolia“ Tarptautiniam investicinių ginčų arbitražui (ICSID) Vašingtone pateikė ieškinį prieš Lietuvą, kuriame reikalauja atlyginti 100 mln. eurų žalą dėl nesąžiningo Lietuvos elgesio ir bendrovės investicijų Lietuvoje nusavinimo.

Kompanija teigia, kad vien tik į Vilniaus šilumos ūkį „Veolia“ priklausanti „Vilniaus energija“ investavo apie 160 mln. eurų. Tačiau bendrovė iki 2017 metų balandžio turi grąžinti Vilniaus savivaldybės valdomai įmonei „Vilniaus šilumos tinklai“ sostinės šilumos ūkį, kuri buvo išsinuomojusi 15 metų.

„Veolia“ taip pat valdo „Litesko“, kuri valdo šilumos ūkius 8 miestuose, kai kuriuos jų yra išsinuomojusi 20-30 metų.

Prancūzijos Europos reikalų ministras H. Desiras šiuo tikslu Lietuvoje susitiko su energetikos ministru Roku Masiuliu.

Politikas neslepia, kad Prancūzijoje šis ginčas kelia rūpestį.

„Tačiau teisinė procedūra trunka labai ilgai, mes labai atidžiai sekame procesą. Geriausia, kad būtų pasiektas susitarimas, manau, tai mūsų visų interesas“, - teigė H. Desiras.

Klausiamas, ar ginčas su „Veolia“, jo nuomone, gali turėti poveikį prancūzų įmonių apsisprendimui – investuoti ar ne Lietuvoje – H. Desiras sakė besitikintis, kad taip nenutiks.

„Tai labai specifinis atvejis, abejoju, kad tai atgrasintų kitas įmones. Bet labai svarbu žiūrėti ne tik į Prancūzijos įmonių nuostatas, bet vertinti bendrą investicinį klimatą šalyje, reflektuoti, kaip užsienio įmonės traktuojamos valstybėje“, - teigia ministras.

„Tai nepakenks mūsų dvišaliams santykiams“, - aiškina H. Desiras.

Ministras užsimena, kad „Veolia“ paprastai neturi tokių bėdų svečiose šalyse ir jai neįprasta įsivelti į ginčus.

„Mūsų požiūriu, geriau vis tiek pasiekti susitarimą nei įsitraukti į ilgą teisinę procedūrą“, - sako H. Desiras.

„Veolia“ skundžiasi dėl maždaug 50 teisės aktų pakeitimų šilumos sektoriuje, kurie esą pakeitė tarifų skaičiavimus, kuro pirkimo tvarką ir panašiai.

„Veolia“ valdomai „Vilniaus energijai“ pastaruoju metu nesiseka Lietuvos teismuose: pavyzdžiui, atmestas įmonės ieškinys dėl 19 mln. eurų permokos už „Gazprom“ Lietuvai tiektas brangias dujas. Teisme šiuo metu nagrinėjama byla, kurioje kaltinimai pateikti buvusiam „Vilniaus energijos“ valdybos pirmininkui Jeanui Sacrestui ir kitiems jos vadovams, o Konkurencijos taryba neseniai skyrė įmonei 19 mln. eurų baudą.

Prokurorai taip pat įtaria „Vilniaus energijos“ vadovus leidus su ja susijusiai įmonei „Bionovus“ pelnytis iš biokuro pardavimų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (102)