Mažesnė nei gruodį temperatūra praėjusį mėnesį kaip reikiant išaugino daugiabučių gyventojų išlaidas. Tuo metu šilumos tiekėjų atstovai tikina, kad svarbiausia – ne šilumos kaina.

Į portalo DELFI redakciją kreipėsi nežinomybės apimta vieniša dviejų vaikų mama, kuri teigė nebežinanti kaip pragyventi likusį mėnesį, kai sulaukė beveik 240 eurų siekiančią sąskaitą už šildymą ir karštą vandenį.

„Gyvenu nemažame (79 kv. m) bute, tad gauti didesnę sąskaitą už šildymą kaip ir normalu dėl buto dydžio. Bet kai už gruodį gavau 106 eurus, lengvai žagtelėjau, nes gruodis toli gražu nebuvo toks šaltas. Prasidėjus sausio šaltukui tikėjausi gauti didesnę sąskaitą už šildymą, tačiau tikrai ne tokią“, - pasakojo moteris.

Už sausio mėnesio šildymą moteriai buvo priskaičiuoti 186 eurai. Bendra suma su karštu vandeniu – daugiau nei 238 eurai.

„O tai yra visas oficialus mano mėnesinis atlyginimas. Iš kur gauti pinigų likusiems mokesčiams ir pragyventi visą likusį mėnesį?“, – retoriškai klausė moteris.

Investavo į biokuro katilinę

Anykščių rajono savivaldybės administracijos direktorė Veneta Veršulytė teigė, kad siekiant sumažinti šilumos kainą pernai savivaldybėje buvo baigtas įgyvendinti Anykščių biokuro katilinės statybos projektas.

„Įvertinus, kad didžioji dalis (apie 70 proc.) šilumos savikainos sudaro šilumos gamybai naudojamo kuro kainas, planuojama, kad šilumos gamybai pradėtas naudoti biokuras sumažins centralizuotai teikiamos šilumos kainą.

Pradėjus eksploatuoti naują biokuro katilinę ir reikšmingai pasikeitus šilumos gamybai naudojamo kuro struktūrai perskaičiuotos šilumos kainos taip pat reikšmingai sumažėjo – 19 proc.”, - tvirtino administracijos atstovė.

Pasak jos, būtent tokios kainos ir bus pradėtos taikyti Anykščių daugiabučių gyventojams, kai tik jas patvirtins Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK).

Kaip skaičiuoja Anykščių rajono savivaldybės administracija, UAB „Anykščių šiluma“ Anykščiuose administruoja 3035 namų ūkius.

Mieste yra 182 daugiabučiai: naujausi statyti dar 1993 m. Renovacijos projektai jau užbaigti 26 daugiabučiuose. Šiuo metu vyksta 5 namų rangos darbai, patvirtinti dar 5 daugiabučių investiciniai planai. 2016-2017 m. gavus finansavimą renovacijai planuojama atnaujinti dar apie 25 daugiabučius.

Siūlo žiūrėti ne į šilumos kainą

Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos prezidentas Vytautas Stasiūnas, apžvelgdamas Anykščių gyventojos sąskaitą už šildymą ir karštą vandenį, siūlė mažiau dėmesio kreipti į šilumos kainą, o daugiau – šilumos suvartojimą name. Pasak jo, kai šilumos kaina skiriasi iki dviejų kartų Lietuvoje, suvartojimas daugiabučių gali skirtis iki dešimt kartų.

Pavyzdžiui, sausio mėnesį sostinėje, esant tai pačiai šilumos kainas, M. Mironaitės g. 18 namo gyventojams 60 kv. m buto šildymas kainavo apie 41 eurą, Žygio g. 4 namo gyventojams tokio pat ploto buto šildymas – apie 214 eurų.

„Sumažėjimas sąskaitos dėl šilumos kainos sumažėjimo yra palyginus nedidelis, jei lyginama su suvartojimo skirtumais. Reikia žiūrėti, kas prižiūri namą, kas reguliuoja šildymą. Šiandien už tai niekas neatsako, nors prievolė yra nustatyta prižiūrėtojams. Visi žiūri į šilumos kainą, o už suvartojimą kiekį niekas neatsako. Todėl žmonės labiausiai kenčia nuo suvartojimo, namų būklės“, – komentavo pašnekovas.

Nepatenkintiems savo šildymo sąskaitomis V. Stasiūnas siūlo kreiptis į šilumos tinklus prižiūrinčią įmonę, kuriai daugiabučio gyventojai moka už šį darbą.

Didelėmis sąskaitomis už šildymą pasigirti galėtų ne tik Anykščių, bet ir Biržų gyventojai. Šiame mieste pagal Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisiją (VKEKK) vasarį – didžiausios centralizuoto šildymo šilumos kainos.

Kaip skaičiuoja VKEKK, „Biržų šilumos“ vasario mėnesį taikoma šilumos kaina siekia 10,03 ct/kWh, kai visos šalies vidurkis – 5,71 ct/kWh. Antroje vietoje – „Anykščių šiluma“ (9,31 ct/kWh).

Mažiausia šilumos kaina vasarį – Utenos šilumos tinklų (4,87 ct/kWh).

Nors šildymo sąskaitos vis dar lengvai šokiruoja Lietuvos daugiabučių gyventojus, VKEKK skelbia, kad per metus vidutinė šilumos kaina Lietuvoje krito 7,9 proc., per mėnesį (palyginus su sausiu) – 1,38 proc.

Palyginus šilumos kainas didmiesčiuose vasario mėnesį lyderio pozicija atitenka Vilniui (6,46 ct/kWh), antroji vieta – Panevėžiui (6,15 ct/kWh), bronza – Kaunui (6 ct/kWh).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1127)