Buvęs užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis tokį valdančiųjų priimtą sprendimą laiko ne tik Baltarusijos opozicinių demokratinių jėgų išdavyste, bet ir neišnaudota realia Lietuvos galimybe sustabdyti pavojingą ir nesaugų Astravo atominės jėgainės projektą, rašoma Seimo nario išplatintame pranešme spaudai.

„Ginant pamatinius nacionalinius interesus, reikėjo vetuoti sankcijų atšaukimą bei taip pasiųsti aiškią žinią ne tik Minskui, bet ir ES partneriams dėl branduolinių ir karinių grėsmių mūsų ir visos ES kaimynystėje. Tačiau Seimo valdantieji pasirinko priešingą kelią ir davė A. Lukašenkai naują saldainį. Sprendimas remti sankcijų atšaukimą – tai tarsi patvirtinimas, kad dabartinio kaimynų prezidento politika Lietuvos Vyriausybei yra visiškai priimtina. Tačiau ar Lietuvai priimtinos nuolatinės „Zapad“ karinės pratybos su Rusija pagal agresyvius mūsų valstybei scenarijus? Ar Lietuvai priimtinas jokių tarptautinių ekologinių ir branduolinės saugos standartų nepaisantis Astravo atominis projektas?“ – pranešime klausia Seimo narys.

Pasak A. Ažubalio, siūlymo atšaukti sankcijas iniciatoriai puikiai žino, kad ES sprendimui dėl sankcijų atšaukimo ar pratęsimo labai svarbi Lietuvos ir Lenkijos – geriausiai Baltarusiją pažįstančių kaimynų – nuomonė. Akivaizdu, kad Lietuvos Vyriausybė suteikta proga išsakyti aiškią poziciją nepasinaudojo.

Seimo komiteto posėdyje Užsienio reikalų ministerijos atstovai kaip didį laimėjimą įvardino vieną sakinį ES Užsienio reikalų tarybos išvadose, kur numatoma „kviesti Baltarusiją konstruktyviai bendradarbiauti su tarptautinėmis institucijomis dėl atominės energetikos vystymo“.

Jis primena, jog prieš kelias dienas JAV ir ES šalims buvo išplatintas bendras Baltarusijos demokratinių jėgų pareiškimas, raginantis neatšaukti sankcijų dabartiniam Minsko režimui. To priežastis atskleidžia Jungtinių Tautų specialiojo pranešėjo Baltarusijos klausimais M. Haraszti neseniai paviešintos išvados, kad po 2015 m. nedemokratinių prezidento rinkimų Baltarusijoje neįvyko jokių teigiamų pokyčių. Šalyje ir toliau galioja represiniai įstatymai, o politinių ir pilietinių laisvių būklė tebėra apverktina. Maža to, buvę politiniai kaliniai iki šiol nereabilituoti, tęsiamos bylos ir kalinami žmogaus teisių aktyvistai.

Tuo metu užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius teigia, kad A. Ažubalis klaidina visuomenę. Problema ta, kad norint pratęsti sankcijas Baltarusijai negali būti nė vieno balso prieš. Kitaip tariant, Lietuva negali vetuoti sankcijų atšaukimo, ji gali tik siekti visų ES šalių palaikymo sankcijų pratęsimui.

Dar labiau L. Linkevičius supyko dėl to, kad A. Ažubalis išviešino Seimo Užsienio reikalų komitete svarstytą medžiagą.

„Yra netoleruotina ir žalinga kai uždarame Seimo posėdyje svarstomos Lietuvos pozicijos yra išviešinamos, tuo labiau pateikiant klaidinančią informaciją. Ypač apgailėtina, kad toks išviešinimas padaromas dar tą pačią valandą kai vyksta Seimo komiteto posėdis. Tokie lengvabūdiški veiksmai kenkia mūsų įvaizdžiui ir interesams. Jei ministerijos derybinės pozicijos yra išviešinamos, tai kyla klausimas ar apskritai galime ateityje komitetui pateikti neviešą informaciją", - pasipiktino L. Linkevičius.

„Tai, deja, ne pirmas kartas, kuomet iš neviešų posėdžių nutekinama informacija. Gal tik pirmas kartas, kai žinomas autorius. Tikiuosi, kad Užsienio reikalų komitetas šį faktą įvertins", - sako ministras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)