Akcizai nuo metų pradžios keliami antrą kartą. Ministras pareiškė, kad dėl naftos kainų kritimo kuras automobilių savininkams neturėtų brangti. Rinkos dalyviai su tuo nesutinka, praneša newsru.com.

Finansų ministerija siūlo peržiūrėti mokesčius nuo balandžio 1 dienos ir pakelti benzino akcizą 2 rubliais, o dyzelino – rubliu. „Naftos kaina rubliais mažėja, didmeninėje prekyboje benzino kaina nustatoma „netback“ metodu, atitinkamai, ir benzino kaina turi kristi. Todėl mes manome, kad vairuotojai neturėtų pajusti šio pasikeitimo“, – teigė A. Siluanovas.

Pasak finansų ministro, benzino ir dyzelinio kuro akcizų pakėlimas nuo balandžio 1 dienos atneš į biudžetą iki 80 milijardų rublių (930 milijonų eurų).

Šiais metais Finansų ministerijos siūlymu kuro akcizai jau augo: nuo sausio 1 dienos benzino „Euro-5“ tarifas išaugo 36,1 procento, arba 2 rubliais, iki 7,53 rublio už litrą, o dyzelino – 20,3 procento, iki 4,15 rublio už litrą. RBK apklausti rinkos dalyviai naftos produktų rinkai tenkantį mokesčių krūvį Rusijoje pavadino pačiu didžiausiu pasaulyje.

Be to, apklausti ekspertai nurodė, kad akcizų augimas dažniausiai perkeliamas vartotojams, todėl akcizo pakėlimas 2 rubliais lems atitinkamą kainų augimą degalinėse.

Pastarąjį kartą akcizas du kartus per metus augo 2013-aisiais, tačiau tada augimas buvo nežymus. Dažniausiai akcizai indeksuojami kasmet.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (75)