„Dabar politiniai motyvai nebeveikia, veikia ekonominiai. Matome, kad kol kas laimi SGD tiekėjai, jeigu „Gazprom“ rodys didesnį lankstumą, bus iš jo perkamos dujos“, - BNS antradienį sakė Rokas Masiulis.

Jis neatmetė galimybės, kad išnaudojus dujas, kurias iš „Gazprom“ Lietuva gauna pagal ankstesnę sutartį, Lietuvoje gali būti vartojamos tik per Klaipėdos SGD terminalą laivais gabenamos dujos.

„Galimybių yra, o dėl indikacijų sunku pasakyti. Jeigu komerciškai nepavyks susitarti (su „Gazprom“ - BNS), tai taip ir bus“, - sakė R. Masiulis.

Tačiau jis teigė negalįs konkrečiai pasakyti, kokią dujų kainą Lietuvai siūlo „Gazprom“ - jis esą tiesiog informuotas, kad „Statoil“ dujos pigesnės.

R. Masiulis taip pat neatskleidė „Achemos“ planuojamo pirkti SGD kiekio, tačiau teigė, kad tai palengvins terminalo darbą, kadangi nebereikės dirbti minimaliu režimu.

Ministras antradienį susitiko su „Achemos“ vadovais - tuo metu bendrovė pranešė, jog sutarta su „Statoil“ dėl dujų pirkimo. Tačiau R. Masiulis tikino, kad į derybas ministerija ir valstybės valdomos įmonės nesikišo, nors pripažino, kad teigiamą atmosferą Lietuva galėjo sudaryti.

Achema“ su „Statoil“ derėjosi savo ruožtu. Bet su „Statoil“ vadovais esu ir aš pats susitikęs ir mes diskutavome su jais, kad Lietuva domisi strategine partneryste su „Statoil“, nes ieškome galimybės su jais vystyti ir kitus verslus, kaip mažos apimties SGD tiekimo verslas, tai mes matome, kad „Statoil“ yra ilgalaikis partneris. Tad tiek „Statoil“, tiek kitus rinkos žaidėjus kviečiame į Lietuvą ir noriem sudaryti jiems kuo geresnes sąlygas, tai kiek tai prisidėjo, man sunku pasakyti“, - aiškino R. Masiulis.

BNS šaltinių teigimu, „Achema“ dujas iš „Statoil“ pirks tik šiltuoju metų laiku, kai jos yra pigesnės, ketinama įsigyti apie 500 mln. kubų dujų - beveik pusę jos metinio dujų kiekio - apie 1,2 mlrd. kubų. Šiemet „Achema“ atsigabentų 6 laivus SGD per Klaipėdos SGD terminalą.

Pirmadienį praneštos sutarties tarp „Litgas“ ir „Statoil“ pakeitimo sąlygos. „Lietuvos energijos“ vadovo Daliaus Misiūno teigimu, pagal jas dujų kaina svyruos nuo 16 iki 20 eurų už megavatvalandę. Šiuo metu „Gazprom“ daliai Lietuvos bendrovių tiekia dujas po 19 eurų.

Abiem Lietuvos bendrovėms parduodamų „Statoil“ dujų kainų skirtumas aiškinamas tuo, jog „ Achema“ pirks dujas pagal trumpalaikes sutartis iš esmės tik šiltuoju metų laiku, kai SGD kainos yra mažiausios, o „Litgas“ aprūpina šilumos gamintojus ir žiemą, kai kainos yra aukštesnės.

„Litgas“ nuo pat 2015-ųjų pradžios, kai pradėjo veikti SGD terminalas, tarpininkavo, kad „ Statoil“ tiektų SGD „Achemai“ pagal trumpalaikes sutartis - tokiu atveju terminalas veiktų maksimaliai ir taip palengvėtų SGD išlaikymo našta kitiems gamtinių dujų vartotojams.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (168)