Pirmadienį Vyriausybėje pranešta, kad naujos SGD tiekimo Lietuvai sąlygos, turėtų maždaug ketvirtadaliu sumažinti dujų tiekimo sąnaudas iš SGD terminalo.

„Pasiektas Lietuvai svarbus susitarimas. Pasaulio dujų rinkoje vykstantys pokyčiai lėmė, kad kainos pastaraisiais metais smarkiai krito. Dėl to praeitų metų pabaigoje Vyriausybė ėmėsi iniciatyvos“, – sakė premjeras Algirdas Butkevičius.

Algirdas Butkevičius

Jis teigė, kad susitarta dėl dujų kainos formulės pakeitimo, o tai turėtų leisti sutaupyti apie 25,5 mln. eurų per metus.

A. Butkevičius aiškino, kad didžiausią poveikį pajus elektros ir šilumos energijos gamintojai, o tai tiesiogiai pajus ir šių išteklių vartotojai. Jis taip pat pabrėžė, jog kada ir kokiu dydžiu tai įvyks priklausys nuo Kainų komisijos sprendimų.

Skaičiuojama, kad maisto gamybai ir šildymui dujas vartojantys gyventojai nuo liepos turėtų mokėti 1 centu mažiau – atitinkamai 65 centus ir 41 centą už kubą.

„SGD terminalas pastatytas visai neseniai, todėl natūralu, kad kai kurie aspektai yra tobulinami“, – sakė energetikos ministras Rokas Masiulis.

Rokas Masiulis

Jis pabrėžė, kad kai kuriais atvejais SGD terminalo dujos bus netgi pigesnės nei "Gazprom" dujos.

„Tai jau reali alternatyva dujoms iš Rusijos“, – sakė R. Masiulis.

„Dialogas vyko nuo 2015 metų vidurio ir suaktyvėjo metų pabaigoje.“, – sakė „Lietuvos energijos“ vadovas Dalius Misiūnas.

Jis teigė, kad priimamas dujų kiekis bus mažinamas nuo šešių iki keturių laivų per metus, o sutartis pratęsiama 5 papildomiems metams.

„Šie pokyčiai leis priartėti prie vamzdinių dujų kainos ir sumažinti su terminalo išlaikymu ir tiekimu per jį susijusius kaštus visiems Lietuvos gyventojams“, – pridūrė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1121)