Daugiausiai įtakos tam turėjo Naftą eksportuojančių šalių organizacijos (OPEC) susitikimas, kurio metu buvo nuspręsta nekeisti naftos gavybos kvotų. Apie tai praneša „RIA Novosti".

Sausio mėnesio „Brent" markės ateities sandorių kaina smuko 1,17 proc. - iki 42,72 JAV dolerio už barelį. WTI markės naftos, išgaunamos Jungtinėse Valstijose, kaina sumenko 0,99 proc. - iki 39,58 JAV dolerio.

Penktadienį vykusio Vienoje OPEC lyderių susitikimo metu, nepaisant žemų naftos kainų ir pertekliaus rinkose, organizacija nusprendė nekeisti gavybos kvotų ir paliko jas ties 30 mln. barelių per parą riba. Realiosios gavybos apimtys kvotas viršija 1,5 mln. barelių.

Oficialioji kvota 30 mln. barelių siekia jau nuo 2011 metų, tačiau organizacija nustatytas ribas reguliariai pažeidžia.

Nigerijos naftos išteklių ministras Emmanuel Ibe Kachikwu nurodo, kad šiuo metu OPEC šalių gavybos lygis sudaro 31,5 mln. barelių per parą.

Sprendimas dar labiau apsunkina dabartinę situaciją.

Naftos pasiūla paklausą lenkia maždaug 1,5-2 mln. barelių per parą, todėl nuo 2014 metų žaliavos kainos smuko jau 60 proc.

Rusija laukia didesnės kainos

Pirmadienį televizijos kanalo „Rossija 24" tiesioginiame eteryje Rusijos ekonomikos plėtros ministras Aleksejus Uliukajevas pareiškė, kad naftos kainų svyravimas susilpnės jau antrąjį 2016 metų pusmetį. Be to, šiuo laikotarpiu kainos turėtų vėl imti stiebtis aukštyn.

Aleksejus Uliukajevas

„Manau, kad naftos kaina keisis. Taip mano ir daugelis finansų analitikų, teigiančių, kad du ar tris ketvirčius dar bus registruojamas toks kainų šokčiojimas. Nuo antrosios ateinančių metų pusės gana tikėtina, kad naftos kainų dinamika vėl taps pozityvi, be to, sumažės kainų kaita. Iš esmės manau, kad prognozuojami 50 JAV dolerių už barelį yra gana pagrįsti", - teigia pareigūnas.

Gruodžio 4 d. Rusijos Dūma priėmė įstatymą dėl 2016 metų biudžeto. Ateinantiems metams vyriausybė biudžetą formuoja tik 12-ai mėnesių, todėl 2017-2018 metų prognozės nepateikiamos.

Taip pat ateinančiais metais atšaukiama nuostata nustatyti maksimalų šalies išlaidų lygį, atsižvelgiant į vidutinę trejų ankstesnių metų naftos kainą. Šis rodiklis 2016-ųjų biudžete nurodomas ties 50 JAV dolerių už barelį riba.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (250)