Svarstant šį įstatymą į Seimą atvyko premjeras Algirdas Butkevičius, kuris ragino balsuoti už pataisas.

Šiam įstatymo projektui aršiausiai oponavo darbietis Kęstutis Daukšys. Dėl vienos iš pataisų, kurią siūlė ir K. Daukšys, premjeras A. Butkevičius paprašė Seimo posėdžio pirmininko leisti parlamentarams perbalsuoti. Tai buvo padaryta ir pataisai nepritarta.

„Gerbiamas Kęstuti Daukšy, na, neužsiimkite tam tikru politikavimu bereikalingu. Jeigu jūs norite pasakyti Kauno, Vilniaus miesto gyventojams, kad šilumos kaina padidės iki 30 proc., tai pritarkime jūsų pasiūlymams. Labai negražu, kai iš solidžių politikų skamba neteisinga informacija“, - kalbėjo premjeras A. Butkevičius.

DELFI skelbė, kad šios pataisos lems, kaip sostinėje ir kituose dujomis šildomuose miestuose keisis šildymo kaina. Skaičiuota, kad jei nebus priimti siūlomi Suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo įstatymo pakeitimai, šildymo kaina užuot mažėjusi iki 4 proc. šaus į viršų. Vertinta, kad šildymas sostinėje galėtų pabrangti 20-30 proc.

Po svarstymo už dalį įstatymo projekto pataisų balsavo 75 Seimo nariai, prieš – 6, susilaikė 19. Prieš balsavo darbiečiai K. Daukšys ir Zita Žvikienė, Lenkų rinkimų akcijos atstovai Zbignevas Jedinskij, Michal Mackevič, Leonard Talmont bei „Drąsos kelio“ atstovas Jonas Varkala.

Susilaikė dar po 6 Darbo partijos, Liberalų sąjūdžio frakcijos narius, 5 mišrios Seimo narių grupės narius ir 2 lenkų rinkimų akcijos frakcijos narius.

Už balsavo visi svarstyme dalyvavę Lietuvos socialdemokratų partijos, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų ir „Tvarkos ir teisingumo" frakcijos nariai.

Po įstatymo pataisų svarstymo rytiniame posėdyje, vakarinio posėdžio metu vyko jo priėmimas: įstatymų pataisoms pritarta, už balsavo 79, prieš 9, susilaikė 10. Prieš balsavo dalis darbiečių, lenkų rinkimų akcijos ir mišrios Seimo narių grupės atstovų.

Už balsavo visi užsiregistravę Lietuvos socialdemokratų partijos, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų ir „Tvarkos ir teisingumo" frakcijos nariai.

„Džiugu, kad Seimas pritarė Vyriausybės pateiktam siūlymui, kaip patobulinti gamtinių dujų tiekimo saugumo finansavimą. Vadinamasis pajėgumų modelis yra kur kas tvaresnis, be to, finansine prasme jis palankesnis didžiajai daugumai dujų bei šilumos vartotojų“, - pranešime cituojamas energetikos ministras Rokas Masiulis.

Numatomi pokyčiai

Energetikos ministerija skaičiuoja, kad Vilniuje šilumos kaina dėl pajėgumų modelio gali sumažėti iki 4 proc. Remiantis preliminariais Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VKEKK) skaičiavimais, trijose savivaldybėse dėl pajėgumų modelio galimas nedidelis sąnaudų augimas, tačiau poveikis svyruoja apie 1 procentą.

Pagal pajėgumų modelį gamtinių dujų sistemos naudotojai mokės už sistemos pajėgumus, kurie yra būtini jų veiklai. Be to, nebeliks dabar galiojančios SGD saugumo dedamosios, mokamos už suvartotą dujų kiekį bei prievolės pirkti SGD už importo kainą. Energijos gamintojai SGD pirks už VKEKK patvirtintą prognozuojamą rinkos kainą. Todėl daugeliu atveju sumažėjusi dujų kaina turėtų atsverti išlaidas pajėgumų dedamajai.

Viena didžiausių mokėtojų pagal pajėgumų modelį taps bendrovė „Lietuvos energijos gamyba“ (LEG), valdanti energetikos sistemos rezervą užtikrinančią Lietuvos elektrinę. Ši bendrovė už jai rezervuotus gamtinių dujų pajėgumus sumokės 35 mln. eurų. LEG įnašas atitinkamai mažins kitų dujų vartotojų sąnaudas.

Artimiausiu metu – iki lapkričio 25 dienos - Vyriausybė ketina patvirtinti Gamtinių dujų tiekimo diversifikavimo tvarkos aprašo pakeitimus. Juose bus detalizuoti pajėgumų modelio principai. Patvirtinus pakeistą diversifikavimo tvarką, per 7 darbo dienas nuo nutarimo įsigaliojimo reikės deklaruoti kitų metų dujų pajėgumus. Tuomet VKEKK patvirtins pajėgumų dedamąsias vartotojams, kurios turėtų įsigalioti nuo kitų metų sausio 1 dienos.

Kas keičiama įstatymo pataisomis

Naujomis įstatymo pataisomis numatoma, kad terminalo vertės sąnaudos būtų paskirstomos tarp buitinių dujų vartotojų, šilumos gamintojų ir kitų didžiųjų dujų vartotojų.

Energetikos ministerija DELFI komentavo, kad dėl pajėgumų dedamosios, numatytos naujame SGD terminalo sąnaudų modelyje, buitiniams gamtinių dujų vartotojams dujos nebrangs ir jiems papildomai nieko deklaruoti nereikės.

Patvirtintas modelis - trečiasis terminalo vertės sąnaudų paskirstymo variantas.

DELFI primena, kad anksčiau paskirstant SGD terminalo sąnaudas galiojo 25 proc. taisyklė, vėliau - kad dujas turėtų naudoti šilumos ir elektros gamintojai, galiausiai siūloma sąnaudas paskirstyti ne tik energijos gamintojams, bet ir tiems dujų vartotojams, kurie nors ir dabar vartoja mažiau dujų, jų gali prireikus vartoti daugiau.

Svarstomomis pataisomis Vyriausybei siūloma nustatyti terminalo veiklai užtikrinti reikalingą minimalų dujų kiekį. Jis būtų suderintas su VKEKK.

Minimaliu metiniu dujinamų gamtinių dujų kiekiu pripažįstamas toks gamtinių dujų kiekis, kuris pagrįstai reikalingas SGD terminalo dujinimo technologijos procesui ir SGD terminalo techninės būklės, leidžiančios atsiradus poreikiui pradėti dujinimą po to, kai SGD terminalo dujinimo procesas nebuvo vykdomas, ir tiekti gamtines dujas į perdavimo sistemą, užtikrinimui palaikyti. Ar jis būtų tvirtinamas kasmet, ar rečiau, apsispręstų Vyriausybė.

Įstatyme taip pat siūloma įtvirtinti tokį reglamentavimą: VKEKK nustato protingumo kriterijus atitinkančią paskirtojo tiekėjo veiklos grąžą SGD terminalo būtinojo kiekio daliai, kurią paskirtasis tiekėjas realizuoja. Gamtinių dujų tiekimo įmonės, vykdančios paskirtojo tiekėjo veiklą ir su ja susijusių įmonių gauta veiklos grąža iš SGD terminalo būtinojo kiekio dalies, viršijanti nustatytą tvarką, būtų įvertinta mažinant ateinančio laikotarpio papildomą dedamąją. Energijos gamintojai iš paskirtojo tiekėjo pirktų SGD terminalo būtinąjį kiekį ar jo dalį už VKEKK patvirtintą prognozuojamą gamtinių dujų rinkos kainą ateinantiems kalendoriniams metams.

Pataisos įsigalios nuo kitų metų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (486)