Žaliavinė nafta, kurios kaina praėjusią savaitę sumažėjo 8 proc., šią savaitę ėmė brangti.

Pirmadienį JAV ateities sandorių „CLc1“ nafta kainavo 40,87 už barelį – 13 centų daugiau nei praėjusią savaitę.

Brent“ rūšies naftos „LCOc1“ barelis kainavo 44,64 dolerio – kaina padidėjo 17 proc.

Prekiautojų teigimu, kainos padidėjo daugiausia dėl Prancūzijos didelio masto oro atakų Sirijoje atsakant į teroro išpuolius Prancūzijoje.

Daugelio analitikų teigimu, dėl lėtėjančio ekonomikos augimo, naftos kainos neturėtų itin padidėti, bent jau pirmą ateinančių metų pusmetį.

Nuo pernai birželio natos kainos sumažėjo daugiau nei 60 proc., nes gausi gavyba sutapo su ekonomikos sulėtėjimu Azijoje, ypač Kinijoje, o taip pat Japonijoje, kurios ekonomika trečią šių metų ketvirtį patyrė sąstingį.

„Baker Hughes“ duomenimis, praėjusį penktadienį pirmą kartą po 11 savaičių kiek padidėjo naftos kainos.

Na, o Tarptautinė energetikos agentūra informavo, kad visame pasaulyje saugyklose yra rekordinis kiekis žaliavinės naftos ir naftos produktų – 3 mlrd. barelių.

Tiesa, dalies analitikų nuomone, naftos ir jos produktų atsargos nėra jau tokios didelės.

Morgan Stanley“ teigimu, vidutiniškai žaliavinės naftos perteklius yra tik 700 000 – 1 mln. barelių per dieną, o ne iki 2,5 mln. barelių, kaip dažnai nurodoma.

Pinga kelionių ir poilsio sektoriaus įmonių akcijos

Europos akcijų rinkoms pirmadienio ankstyvojoje prekyboje smukus, po tragiškų išpuolių Paryžiuje ypač atpigo kelionių ir poilsio sektoriaus įmonių akcijos, praneša BBC.

Prancūzijos akcijų indeksas „CAC 40" nukrito 1 proc., tuo tarpu pagrindinės akcijų rinkos Londone ir Frankfurte smuko 0,5 proc. - mažiau, nei prognozuota.

Tačiau daugiausia atpigo oro linijų „Air France" akcijos - 5,2 proc., oro linijų bendrovės „British Airways" (BA) savininkės „International Airlines Group" (IAG) akcijos atpigo 3,4 proc.

Azijos akcijų rinka, reaguodama į pranešimus apie prasidėjusią recesiją Japonijoje, taip pat smuko.

Aukso kaina pirmadienį pakilo beveik 1 proc., nes dalis investuotojų renkasi tradiciškai saugias rinkas.

Analitikų prognozėmis, Prancūzijos akcijos, įskaitant vertybinius popierius, susijusius su šalies turizmo sektoriumi, turėtų atpigti. Pirmadienį Prancūzijos viešbučių grupės „Accor" akcijos atpigo 6,3 proc. Turizmo sektorius sudaro apie 7,5 proc. Prancūzijos BVP.

„Teroro išpuoliai Paryžiuje ir paties išpuolio mastas gali ypač neigiamai paveikti kelionių ir turizmo sektorius, - sakė nepriklausomos bendrovės „Cabot Wealth Management" prezidentas Robertas T Luttsas agentūrai „Reuters". - Visiškai tikėtina, kad tokie įvykiai paskatins investuotojus užsiimti atsargesnę poziciją didesnės rizikos sektoriuose".

Nuosmukis turizmo sektoriuje gali nusmukdyti ir euro kursą, perspėjo analitikai.

Euro kursas, reaguodamas į prognozes, esą Europos centrinis bankas (ECB) gali kitą mėnesį sumažinti palūkanų normas, pirmadienį taip pat nukrito. Jenos atžvilgiu euro vertė sumažėjo 0,5 proc., iki mažiausio lygio per šešis su puse mėnesio - 1,0710 dolerio.

Bet nemažai analitikų tikisi, kad toks ekonominis poveikis bus trumpalaikis.

„Kad ir kokie siaubingi savaitgalio įvykiai - jie iš tiesų siaubingi, - ekonominė veikla linkusi atsigauti. Galiausiai žmonės turi toliau gyventi savo gyvenimą", - sakė ekonomistas iš „IHS Global Insight" Howardas Archeris.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (67)