DELFI primena, kad nuo sausio panaikinkus elektros gamybos kvotas vienos iš sostinės elektrinių - Trečios termofikacinės (3-iojo TEC) - veikla tampa nekonkurencinga. Elekros kvota panaikinta dėl planuojamo pigesnio elektros importo iš Švedijos ir Lenkijos.

Anksčiau „Vilniaus energijai“ skelbė, kad sustabdžius elektrinės darbą reikėtų atleisti apie 200 žmonių, jau pranešta apie 114-ai asmenų įteiktus atleidimo lapelius.

Tiek Vilniaus miesto savivaldybė, tiek Energetikos ministerija atsiribojo nuo „Vilniaus energijos“ sprendimo atleisti darbuotojų, ir komentuoja, kad tai - įmonės sprendimas.

„Tai yra įmonės, kaip šilumos tinklų valdytojos iki 2017 m. I ketv., sprendimas. Jie yra atsakingi tiek už turtą, tiek už personalą“, - sakė Vilniaus vicemeras Valdas Benkunskas.

Jis dėstė, kad savivaldybė prieš kelias savaites gavo raštą iš „Vilniaus energijos“ dėl Trečios termofikacinės elektrinės perdavimo Vilniaus miesto savivaldybei. Šiuo metu elektrinė yra išnuomota „Vilniaus energijai“.

„Tame rašte buvo paminėta, kad šioje elektrinėje dirba dalis „Vilniaus energijos“ žmonių, ir ką, mūsų nuomone, su tais žmonėmis reikėtų daryti“, - kalbėjo V. Benkunskas.

Pasak jo, tuomet savivaldybė įmonei atsiuntė atsakymą su klausimais, koks turtas grįžtų į savivaldybę anksčiau termino, tam, kad įvertintų situaciją. Klausimai, anot V. Benkunsko, buvo suformuoti su „Lietuvos energija“, kuri svarstytų, ar perimti trečiąją termofikacinę elektrinę.

„Komunikacija su „Vilniaus energija“ yra sudėtinga, kol kas jokių atsakymų negavome. Jie daro vienasmenius sprendimus ir savivaldybė nėra nei informuota, nei su ja sutarta“, - teigė V. Benkunskas.
Valdas Benkunskas

Energetikos ministerija, reaguodama į bendrovės „Vilniaus energija“ paskelbtą informaciją apie atleidžiamus darbuotojus, pranešė, kad bendrovė pati sprendžia, kiek darbuotojų reikia saugiam ir patikimam šilumos tiekimui Vilniaus miesto šilumos vartotojams užtikrinti.

„Tai, kad pradėjus veikti jungtims su Švedija ir Lenkija elektros gamybos kvotos termofikacinėse elektrinėse bus panaikintos, buvo žinoma jau anksčiau. Todėl ir ruoštis tam reikėjo iš anksto. Palikus galioti elektros gamybos kvotas, toliau būtų remiama nekonkurencinga elektros gamyba ir didinama elektros energijos kaina visiems elektros vartotojams", - dėstė Energetikos ministro patarėjas Mantas Dubauskas.

Energetikos ministerija yra skelbusi, kad nustojus gaminti šilumos energiją Vilniaus Trečiojoje termofikacinėje elektrinėje, sostinėje yra užtektinai kitų šilumos gamybos pajėgumų vartotojų poreikiams patenkinti.

„Tačiau „Vilniaus energija“ ir Vilniaus miesto savivaldybė turi atsakyti į klausimą dėl rezervinio kuro saugojimo ir Trečiosios termofikacinės elektrinės operatyvaus panaudojimo galimų avarinių situacijų atveju. Už šiuos ir kitus šilumos ūkio valdymo klausimus yra tiesiogiai atsakingas licencijuotas šilumos tiekėjas ir turto savininkas", - komentavo M. Dubauskas.

Kaltino dėl sprendimo

Vilniaus energetikų profesinės sąjungos pirmininkas Vidas Bauševičius nurodo, kad šildymo sezono metu, lapkričio ir gruodžio mėnesiais, „Vilniaus energijoje“ bus vykdoma reorganizacija, dėl kurios nuo sausio atsisakoma apie 120 pareigybių.

„Mums sunkiai suprantama politinių sprendimų nauda gaminant elektros energiją žiemą šildyti Elektrėnų marias, o Vilniaus miestą šildyti deginant brangias dujas miegamųjų rajonų apsuptyje esančių ir seniai neeksploatuotų katilų pakurose“, - dėstė jis.

„Žiemos metu elektros energija Elektrėnuose paprastai negaminama. Šilumos tiekimui į Elektrėnų miestą bus naudojama naujai įrengta biokuro katilinė, - patikino „Lietuvos energijos“ Korporatyvinės komunikacijos tarnybos direktorė Ernesta Dapkienė. - Elektros energija Elektrėnuose taip pat gali būti gaminama konkurencinga kaina, rinkoje susiklosčius palankioms aplinkybėms."

Šilumininkų nuomone, sudėtingi Vilniaus trečiosios elektrinės elektros ir šilumos gamybos technologiniai įrengimai be kvalifikuoto aptarnaujančio personalo neišvengiamai virs metalo laužu.

„Kiek tokia griūtis turės įtakos šilumos kainoms ir koks bus sistemų darbo patikimumas Vilniaus miesto gyventojai patirs jau artimiausiomis žiemomis“, - rašė jis.

Ką siūlo žmonėms

„Vilniaus energijos“ pranešime dėstyta, kad bendrovė laukia atsakymų iš savivaldybės, kas bus pasiūlyta darbuotojams, gavusiems atleidimo lapelių.

„Vis dar laukiame aiškaus savivaldybės atsakymo ne tik dėl grąžinamos elektrinės, bet ir dėl atleidžiamų darbuotojų likimo. Jei savivaldybė apsispręstų atleidžiamus žmones įdarbinti „Vilniaus šilumos tinkluose“, ar kitose įmonėse, o jie sutiktų su tokiu pasiūlymu, šiomis dienomis gaunami įspėjimo apie darbo sutarties nutraukimą lapeliai kelio tam neužkirstų“, - „Vilniaus energijos“ pranešime cituojama bendrovės Personalo direktorė Renata Mikšytė.

Anot jos, perimamiems darbuotojams nenutrūktų darbo stažo skaičiavimas, būtų išsaugotos kitos socialinės garantijos.

„Vilniaus energija“ skelbia esanti pasiruošusi ir tam atvejui, jeigu „Vilniaus šilumos tinklai“ atsisakytų išsaugoti Vilniaus trečios termofikacinės elektrinės darbuotojus. Bendrovė iš savo lėšų jau yra suformavusi virš 1,5 mln. eurų fondą išeitinėms kompensacijoms išmokėti. „Vilniaus energijos“ teigimu, kompensacijos nedidintų šilumos kainos, nes būtų mokamos bendrovę valdančios kompanijos „Veolia“ lėšomis.

V. Benkunskas dėstė, kad „Vilniaus šilumos tinklai“ atleistų darbuotojų neketina įdarbinti, bet priduria, kad galutinį žodį dėl darbuotojų poreikio tars „Lietuvos energijos“, jei ji perims šį turtą. „Vilniaus šilumos tinklus“ nuomos pagrindais valdo „Vilniaus energija“.

„Lietuvos energijos“, viena vertus, pati ruošiasi statyti naują elektrinę, bet darbuotojų poreikis, matyt, atsiras tik po poros metų, kai elektrinė pradės veikti“, - apie atleidžiamųjų darbuotojų likimą kalbėjo V. Benkunskas.

„Prieš analizuojant galimą trečiosios termofikacinės elektrinės (TEC) perėmimą, būtina atlikti išsamią techninę, finansinę ir ekonominę analizes, o TEC turto vertę turi įvertini kompetentingi turto vertintojai – ekspertai. Tai kol kas nėra atlikta, o elektrinės perspektyvos nėra aiškios. Įvertinus, kokį vaidmenį ateityje turės 3 TEC, tuomet bus aišku ir dėl darbuotojų poreikio. Bendradarbiaujame su Vilniaus miesto savivaldybe, ieškodami geriausio sprendimo, - komentavo E. Dapkienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (71)