O įmonės „Vilniaus šilumos tinklai“ valdyba atsistatydino ir net direktorė parašė atsistatydinimo pareiškimą, todėl nėra kam pateikti naujo investicinio projekto miesto savivaldybės tarybai. Tokia situacija tapo kliūtimi naujai pastatytiems namams prijungti prie miesto šilumos tinklų.

Nepasitenkinimą jau reiškia stambios statybų bendrovės ir gyventojai, įsigiję butus tokiuose namuose.

„Dalkia“ „Vilniaus energiją“ valdys iki 2017 m. Iki to laiko „Vilniaus šilumos tinklai“ turėtų sklandžiai perimti visą miesto šilumos ūkį.

Pradėjus dirbti naujai miesto valdžiai su meru Remigijumi Šimašiumi priešakyje, „Vilniaus šilumos tinklų“ vadove rugpjūtį buvo paskirta prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėja Giedrė Kaminskaitė-Salters. Taip pat buvo sudaryta nauja šios įmonės valdyba. Jos vadovu tapo miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Arvydas Darulis, prieš tai dirbęs konservatorių frakcijoje Seime, buvęs energetikos viceministru.

„Vilniau šilumos tinklų“ stebėtojų tarybai stojo vadovauti buvęs energetikos ministras Arvydas Sekmokas.

Nepaisant to, kad svarbiai miesto ūkio įmonei vadovavo buvę bendradarbiai ir bendražygiai, ją ištiko rimta krizė, kai atsistatydino valdyba, kurioje irgi dirbo tarpusavyje seniai pažįstami specialistai.

Valdyboje dirbo buvęs energetikos viceministras Romas Švedas, buvęs prezidentės D. Grybauskaitės patarėjas Gediminas Vaitkevičius, įmonės „TeliaSonera“ atstovė Eglė Gudelytė-Harvey, farmacijos kompanijos „Fresenius-Kabi“ atstovė Laura Mortensen.

G. Kaminskaitė-Salters komentuoti susidariusią situaciją portalui LRT.lt atsisakė, aiškindama, jog anksčiau ją komentavo atsistatydinusios valdybos nariai.

Direktorei nepatiko valdybos darbas

Arvydas Sekmokas
Kaip LRT.lt aiškino A. Sekmokas, išsiskyrė atsistatydinusios įmonės valdybos ir direktorės nuomonės, kaip turėtų būti tarpusavyje derinami miesto savivaldybės, „Vilniaus šilumos tinklų“ ir nuomos priežiūros komisijos veiksmai: „Jie nebuvo pakankamai derinami, o tai netenkino direktorės (G. Kaminskaitės-Salters – red.). Tai ir atvedė prie dabartinės situacijos.“

Tikslindamas, kokie veiksmai netenkino įmonės vadovės, eksministras vardijo įvairių susitikimų organizavimą su ministerijomis bei kitomis valstybės institucijomis ir korespondencijos tvarkymą.

„Deja, į mano prašymus neatsistatydinti valdyba neįsiklausė“, – apgailestavo A. Sekmokas.

Tuo metu jo vadovaujamos Stebėtojų tarybos ir miesto savivaldybės tarybos narė Aušra Maldeikienė piktinosi, jog tik iš spaudos sužinojusi, kad atsistatydino „Vilniaus šilumos tinklų“ valdyba: „Man gėda, kad aš tik iš spaudos sužinojau, kas darosi įmonėje. Esu šokiruota dėl to, kad mes su kolegomis Stebėtojų taryboje nebuvome informuoti. Ir dabar dar nieko nežinau. Pabandysiu miesto tarybos posėdyje aiškintis su A. Sekmoku.“

Valdybos pirmininkas nesitrauks

A. Darulis kalbėti apie susidariusią situaciją valdyboje nenorėjo. Tik pasakė, jog pasitraukę jos nariai savo elgesio motyvus paaiškino labai rezervuotai.

Paklaustas, ar susidariusi situacija „Vilniaus šilumos tinklams“ nesutrukdys sklandžiai perimti miesto šilumos ūkio iš „Dalkios“ valdomos „Vilniaus energijos“ ir tai nesudarys prielaidų pratęsti sutarties su prancūzais dar keleriems metams, A. Darulis tvirtino, kad taip neatsitiks: „Miesto valdžios politikos kryptis tokia, kad nėra net kalbų apie sutarties pratęsimą su „Dalkia“.

Paklaustas, ar planuoja atsistatydinti, jis teigė lauksiąs Stebėtojų tarybos posėdžio, kuriame bus svarstoma naujos valdybos sudėtis: „Kol kas aš neatsistatydinęs.“

Vyksta valdybos narių atranka

Vilniaus vicemeras Valdas Benkunskas bandė „Vilniaus šilumos tinkluose“ susidariusią situaciją švelninti: „Šiuo metu atrankos komitetas vertina kandidatus į įmones valdybą. Artimiausiu metu mes įvertinsime atrinkus kandidatus, o po to į posėdį susirinks Stebėtojų taryba ir patvirtins naują valdybą“.

Kaip patikslino vicemeras, kol kas nepatenkintas nė vienas atsistatydinusių valdybos narių pareiškimas. Kaip bus pasielgta su A. Daruliu, aiškaus atsakymo kol kas nėra. Pasak V. Benkunsko, jo likimą spręs Stebėtojų taryba.

Paveldėjo nemalonią situaciją

Kalbėdamas apie keblią situaciją, kai naujų namų statytojai Vilniuje negali prijungti jų prie miesto šilumos tinklų, V. Benkunskas tvirtino, jog ši problema tęsiasi jau kelerius metus: „Investiciniai projektai pateikti dar 2013 m., tačiau nepasirašytos trišalės sutartys tarp „Vilniaus energijos“, „Vilniaus šilumos tinklų“ ir vystytojų. O nepasirašytos tos sutartys dėl to, kad „Vilniaus energija“ dar 2002 m. naujų vartotojų prijungimui buvo numačiusi apie 60 mln. eurų, bet tie pinigai baigėsi. Todėl ši problema ir stringa“.

Vicemeras aiškino, jog šiuo metu yra peržiūrimas investicinis miesto šilumos tinklų planas ir ieškoma „laisvų“ pinigų.

Buvęs Vilniaus meras Artūras Zuokas teigė, kad dar pernai buvo bandoma ieškoti pinigų, kurie būtų skirti naujiems vartotojams prisijungti prie miesto šilumos tinklų, tačiau tam esą priešinosi tie, kas dabar yra miesto valdžioje: „O dabar patys užlipo ant grėblio.“

Kai 2002 m. „Dalkia“ perėmė „Vilniaus energijos“ valdymą, buvo numatyta, kad ji iki 2017 m. miesto šilumos ūkyje investuos beveik 600 mln. litų. Tačiau investicijoms numatytos lėšos baigėsi anksčiau.