Pirkimų, vykdytų pažeidžiant teisės aktus, ir neteisėtai sudarytų sutarčių bendra vertė – 11 mln. eurų (su PVM).
Kuro pirkimų vertinimas atliktas šių metų sausio-rugpjūčio mėn.

„Daugiau nei prieš metus įsigaliojo Įmonių, veikiančių energetikos srityje, energijos ar kuro, kurių reikia elektros ir šilumos energijai gaminti, pirkimų taisyklės. Patikrinimo rezultatai rodo, kad įmonės arba nesistengė įsigilinti į šias taisykles, arba sąmoningai jų nesilaikė“, – pranešime spaudai cituojama VPT direktorė Diana Vilytė.

Pagrindinis pažeidimas, nustatytas patikrintuose pirkimuose – įmonės nesilaikė nuostatos numatančios, kad įsigyjančiosios organizacijos privalo biokurą bei energijos išteklius įsigyti Energijos išteklių biržoje. 

Taisyklės numato, kad nepirkti biržoje ir sudaryti sutartį tiesiogiai su tiekėjais galima tik tuo atveju, kai konkurse dalyvaujantys tiekėjai pasiūlo žemesnę kainą nei birža arba tos rūšies energijos ištekliais biržoje neprekiaujama. Taisyklės numato, kad kainos turi būti tikrinamos ir palyginamos jau nustačius laimėtoją, bet dar iki pirkimo sutarties sudarymo, t.y. atlikus visas pirkimo procedūras.
VPT nustatė, kad įmonės šią sąlyga ignoruoja.

Atsižvelgdama į nustatytus pažeidimus, VPT paragino įsigyjančiąsias organizacijas nutraukti sudarytas sutartis ir ne vėliau kaip per 10 darbo dienų raštu apie tai informuoti VPT.

Rugsėjo-lapkričio mėn. Viešųjų pirkimų tarnyba organizuos papildomą mokymų ciklą įmonėms, veikiančioms energetikos srityje.

VPT nurodo, kad pažeidimai nustatyti bendrovių „Radviliškio šiluma“, „Molėtų šiluma“, „Mažeikių šilumos tinklai“, „Jonavos šilumos tinklai“, „Šiaulių energija“, „Anykščių šiluma“, „Jonavos šilumos tinklai“, „Lazdijų šiluma“, „Utenos šilumos tinklai“, „Radviliškio šilumos tinklai“, „Raseinių šilumos tinklai“, „Klaipėdos energija“, „Kauno energija“ pirkimuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)