JAV prekybos departamentas praneša, kad Južno-Kirinskoje telkinys įtrauktas į sankcijų sąrašą, nes ten glūdi didelės energijos išteklių atsargos, taigi šio telkinio vystymas reikštų sektorinių sankcijų pažeidimą, rašo newsru.com. Šiuo metu JAV taiko sankcijas tiems naftos telkiniams, kur darbai vykdomi daugiau nei 152 metrų gylyje.

Kadangi sankcijos taikomos galutiniams vartotojams, pirmą kartą sankcijos palietė dujų sektorių ir „Gazprom“ kaip Južno-Kirinskoje vystymui skirtos įrangos pirkėją. Anksčiau sankcijos buvo taikomos bendrovei „Novatek“, nes 2014 m. liepos 16 d. JAV finansų departamentas uždraudė teikti šiai bendrovei finansavimą ilgesniam nei 90 dienų laikotarpiui. Vis dėlto šie apribojimai susiję su finansais, o ne su įrangos tiekimu.

„Kommersant“ pateikiamais duomenimis, Europos Sąjungos (ES) šalys narės, svarstydamos sankcijų klausimą su Vašingtonu, primygtinai reikalavo, kad gamtinių dujų sektorius nebūtų liečiamas, – buvo baiminamasi, kad Rusija imsis atsakomųjų priemonių. Taigi dabar ši riba peržengta, nors iš šio telkinio išgautų dujų niekada nebuvo ketinama tiekti į Europą.

Južno-Kirinskoje – vienas didžiausių telkinių Rusijoje. Šiame telkinyje yra beveik 640 mlrd. kubinių metrų gamtinių dujų ir 97 mln. tonų kondensato. Šis telkinys – pagrindinis „Gazprom“ vykdomo projekto „Sachalin-3“ aktyvas. Mainais į savo aktyvus šio projekto dalininke nori tapti „Shell“.

„Gazprom“ ir „Shell“ planuoja pagal bendrą projektą „Sachalin-2“ paleisti trečią suskystintų dujų gamyklos liniją Sachaline. Pagal „Sachalin-2“ projektą pastatyta suskystintų dujų gamykla – šiuo metu vienintelė tokia gamykla Rusijoje.

2014 m. JAV užtvėrė „Gazprom“ prieigą prie ilgalaikio kreditavimo rinkos. Be to, taikomos sektorinės sankcijos, draudžiančios JAV ir Europos bendrovėms teikti įrangą ir paslaugas Arktyje vykdomiems projektams, giliavandeniams gręžiniams ir sunkiai išgaunamos naftos projektų vystymui.

„Dujų suskystinimas taip pat priklauso nuo importuojamų technologijų, taigi naujos sankcijos gali būti nukreiptos į rusų vykdomus suskystintų dujų gamyklų projektus“, - mano „East European Gas Analysis“ direktorius Michailas Korčemkinas. „Rosneft“ ir „ExxonMobil“ nori statyti suskystintų dujų gamyklą Rusijos Tolimuosiuose Rytuose, „Gazprom“ – Baltijos jūros regione, o „Novotek“ stato suskystintų dujų gamyklą Jamale.

Valerijus Nesterovas iš „Sberbank Investment Research“ linkęs pripažinti, kad Južno-Kirinskoje telkinio vystymas projektas lengvai pažeidžiamas, nes buvo naudojama tik iš Vakarų atgabenta įranga, todėl JAV labai greitai pavyko užčiuopti silpnąją vietą. V. Nesterovo teigimu, jei „Gazprom“ atsisakytų šio projekto, JAV atsikratytų konkurento suskystintų dujų rinkose Azijos ir Ramiojo vandenyno regiono šalyse. Vis dėlto, eksperto manymu, sankcijos smogia ne tik bendrovėms Rusijoje, tačiau turėtų kelti ir Rusijos užsienio partnerių susierzinimą, nes kenkia jų strateginiams planams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (292)