Turto arešto pagrindas – praėjusiais metais Belgijos arbitražo teismo priimtas sprendimas dėl „Jukos Universal Limited“ ieškinio. Ieškinyje nurodyta suma – per 1,5 mlrd. eurų. 

Šiuose dokumentuose minimas pusšimtis Briuselio regione registruotų bendrovių, praneša „Echo Moskvy“. 

Į šį sąrašą įtraukti beveik visi didieji Belgijos bankai, bendrovė „Eurocontrol“, reguliuojanti judėjimą oro erdvėje virš Europos, Rusijos bendrovių atstovybes, išskyrus tas, kurios turi diplomatinį imunitetą. 

Arešto neišvengė net ir Rusijos stačiatikių bažnyčios Belgijos arkivyskupija, nevyriausybinių organizacijų atstovybės ir žiniasklaidos priemonės. 

Antstolių tarnyba informuoja, kad ieškovas pareikalavo areštuoti Rusijos valstybinių įmonių turtą, nes stipriai nerimauja dėl galimybės gauti jam priteistą sumą. 

Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) savo ruožtu nepripažįsta turintis ką nors bendro su šiuo areštu, nors apie tai jau anksčiau buvo pranešusi naujienų agentūra „Interfaks“.

RBK informuoja, kad turto areštas vykdomas remiantis Hagos arbitražo teismo sprendimu. Pagal šį sprendimą Rusija privalo išmokėti buvusiems JUKOS savininkams 50 mlrd. JAV dolerių (44,33 mlrd. eurų). Beveik 1,5 mlrd. eurų iš šios sumos – „Jukos Universal Limited“ ieškinio suma. 

Rusijos valdžios atstovai jau anksčiau yra pareiškę, kad neketina vykdyti Europos tesimų reikalavimų pagal buvusių „Jukos“ akcininkų ieškinius.

Anksčiau buvo pranešama, kad šiame sąraše – 47 bendrovės, o buvusių „Jukos“ akcininkų atstovas bendrovėje GML Timas Osbornas teigė, kad turtas areštuotas būtent dėl „Jukos“bylos.

 Prancūzijos visuomeninis radijas taip pat praneša, kad Rusijos valstybinių bendrovių turto areštas yra susijęs su pernai priimtu sprendimu Hagos arbitražo teisme, kuriuo buvusiems „Jukos“ akcininkams buvo priteista daugiau nei 50 mlrd. JAV dolerių. Kaip rašo rfi.fr, Belgijos Teisingumo ministerija davė dvi savaites tiksliam areštuojamo turto sąrašui pateikti.

Dar gegužę pranešta, kad buvę „Jukos“ akcininkai Jungtinės Karalystės (JK), Prancūzijos ir JAV teismams pateikė prašymus, reikalaudami padėti jiems išreikalauti Hagos teismo sprendimo įgyvendinimo ir gauti iš Rusijos vyriausybės 50 mlrd. JAV dolerių (apie 45 mlrd. eurų) dydžio kompensaciją.

DELFI primena, kad Belgijoje areštuotas Rusijos valstybinių bendrovių, išskyrus diplomatines atstovybes, turtas.

EŽTT patenkino dar praėjusių metų liepą patenkino   Jukos“ ieškinį 1,6 mlrd. eurų. Šių metų birželio 15 d. baigėsi terminas, per kurį Rusija turėjo Europos Tarybai patiekti detalų 1,86 mlrd. eurų sumos išmokėjimo planą buvusiems JUKOS akcininkams. 

Pranešama, kad turto areštas tureėtų apimti visų Belgijoje registruotų didžiųjų bankų aktyvus, o taip pat ir Rusijos bendrovių atstovybės, Rusijos stačiatikių bažnyčios Belgijos arkivyskupijos turtą ir šių bendrovių įsiskolinimus valstybei.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (707)