Bendrovės „Achema“ Valdybos narys Audrius Bendaravičius, koncerno „Achemos grupė“ - ekonomikos ir finansų direktorius, laikinai vykdantis generalinio direktoriaus funkcijas, pabrėžė, kad šiam sprendimui buvo ilgai ir nuosekliai ruošiamasi.

Audrius Bendaravičius
„Akcinė bendrovė „Achema“ besąlygiškai visada palaikė ir palaiko SGD terminalo poreikį ir būtinybę užtikrinant Lietuvos energetinį saugumą. Iki šiol visos diskusijos rėmėsi mūsų noru rasti geriausius Lietuvai, žvelgiant iš ilgalaikės ekonominės perspektyvos, SGDT veiklos užtikrinimo ir finansavimo mechanizmo modelius. Kadangi derybinėje grupėje su Vyriausybės atstovais jau pasistūmėta link konkretesnių variantų analizės, manome, jog mūsų bendrovės geros valios parodymas bus žingsnis tolesnio sėkmingo bendradarbiavimo ir racionalių sprendimų priėmimo link“, - pranešime spaudai cituojamas jis.

Nors šiuo metu „Achema“ ir negauna dujų iš SGD terminalo, tačiau įvertinus ne kartą „Klaipėdos naftos“ skelbtas galimas rizikas dėl lėšų trūkumo SGD terminalo veiklai, „Achema“ kaip lietuviško kapitalo įmonė yra pasirengusi prisidėti prie nacionalinių interesų užtikrinimo.

Detalus mokėjimų grafikas ir sąlygos bus patvirtintos po bendrų pasitarimų su „Klaipėdos naftos“ ir Energetikos ministerijos vadovybe.

Pasak „Achemos“ valdybos nario A. Bendaravičiaus, vertinant „Achemos“ veiklą, reiktų aiškiai atriboti ir atskirai kalbėti tiek apie teisinius procesus, tiek apie ekonominę veiklos logiką, tiek apie tam tikrų asmenų norą daryti įtaką politiniams procesams.

„Iki šiol viešojoje erdvėje pasirodę nei su „Achemos“ valdyba, nei bendrovės vadovybe nesusijusių ir trąšų gamybos veiklos specifikos neišmanančių asmenų komentarai tik darė žalą bendrovei, jos reputacijai ir stengėsi supriešinti su valstybinėmis institucijomis“, – sakė A. Bendaravičius. - Tuo tarpu „Achemos“ valdybos atstovai ir bendrovės vadovybė aktyviai dirbo tam, kad būtų ieškoma geriausio kompromiso tiek SGDT valdančiai „Klaipėdos nafta“, tiek „Achemai“."

Energetikos ministras Rokas Masiulis tvirtino teigiamai vertinantis tai, kad „Achemos“ valdyba įsiklausė į raginimus ir pagaliau nusprendė vykdyti prievolę, kurią nuo pat atsiradimo vykdo visi kiti dujų vartotojai.

„Ministerija visada laikėsi ir tebesilaiko pozicijos, kad jokiam vartotojui neturi būti taikomos išimtys kitų vartotojų sąskaita. Apie ateitį su „Achema“ galėsime diskutuoti tuomet, kai bus padengti tiekimo saugumo dedamosios įsiskolinimai. Iki šiol konkretūs variantai, kaip būtų galima keisti SGD terminalo finansavimą, nebuvo svarstomi. Tačiau ministerija nuolat analizuoja situaciją rinkoje bei išklauso rinkos dalyvių siūlymus“, - sakė energetikos ministras Rokas Masiulis.

Prieš geranorišką sprendimą - nepalankus teismo išaiškinimas

Gegužę DELFI skelbė, kad Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT) pranešė, kad „Achemos“ skundas Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijai (VKEKK) dėl nutarimų, pagal kuriuos „Achema“ už suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalą turėjo sumokėti virš 16 mln. eurų, atmestas.

Ši suma turėjo būti skirta SGTD įrengimo bei eksploatavimo sąnaudoms kompensuoti ir padengti.

„Achema“ prašė teismo panaikinti VKEKK nutarimo dėl SGD terminalo priedo kelis punktus. Šiais nutarimų punktais VKEKK nutarė 2013 m. kompensuoti ir padengti 114 mln. 100 tūkst. Lt SGDT projekto sąnaudų ir nustatė SGDT priedo, kuris bus mokamas kaip papildoma ir neatsiejama gamtinių dujų perdavimo kainos dalis, dydį.

Teismo sprendime pažymima, kad suskystintų gamtinių dujų terminalo (SGDT) projektas vykdomas siekiant įgyvendinti valstybės energetikos politikos strateginius tikslus, apsaugoti visos visuomenės, gamtinių dujų vartotojų interesus, todėl šio terminalo įrengimas ir eksploatavimas yra traktuotinas kaip viešuosius interesus atitinkančių paslaugų teikimas.

Komisijos atsižvelgimą į SGDT įrengimo ir eksploatavimo sąnaudas nustatant dujų kainą, teismas pripažino teisėtu ir pagrįstu.

Teisėjų kolegija atmetė ir pareiškėjos argumentus dėl nutarimų prieštaravimo Lietuvos Respublikos Konstitucijai ir Europos Sąjungos teisei.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (80)