Agentūros „Interfax“ kalbinti Rusijos analitikai spėja, jog piktnaudžiavimas dominuojančia padėtimi „Gazprom“ gali kainuoti nuo 2 mlrd. iki 4 mlrd. eurų.

Investicijų banko „Sberbank Investment Research“ skaičiavimais, bauda gali viršyti 1 mlrd. ar net 2 mlrd. eurų, tačiau „tikrai nesieks 15 mlrd. eurų“.

„Koncernui „Gazprom“ geriausia būtų susitarti su EK. Dabartinėmis sąlygomis labiausiai reikėtų vengti griežtos Rusijos valdžios reakcijos – tai tik eskaluotų įtampą ir gali lemti dar didesnius nuostolius. (...) Jei susitarti nepavyktų, Gazprom“ būtų priverstas sumokėti iki 10 proc. pajamų atitinkamose rinkose baudą“, – teigiama „Sberbank Investment Research“ pranešime.

Kito pirmaujančio Rusijos investicijų banko „VTB Capital“ analitikai spėja, jog bauda gali siekti 4 mlrd. eurų. Tokia suma paskaičiuota, atsižvelgiant į „Gazprom“ veiklą 2009-2011 metais Rytų ir Vidurio Europoje, kur koncernas susižėrė apie 14 proc. eksporto pajamų.

Oficialų tyrimą dėl „Gazprom“ veiklos ir per didelių dujų kainų Lietuvoje ir kai kuriose Rytų ir Pietų Europos šalyse EK pradėjo dar 2012 metais, įtarusi, jog koncernas piktnaudžiauja dominuojama padėtimi šalių dujų tiekimo rinkoje.

Agentūros AFP ir AP, remdamosi šaltiniais, pirmadienį pranešė jog „Gazprom“ skirtas prieštaravimo pareiškimas įtrauktas į EK trečiadienio posėdžio darbotvarkę. Manoma, kad prieštaraujančiųjų šiam dokumentui nebus.

Kiti informuoti šaltiniai teigia, jog „Gazprom“ praėjusią savaitę leido suprasti norinti tartis su EK. Oficialios derybos dėl susitarimo nutrūko pernai, kai Rusija aneksavo Krymo pusiasalį.

Teismas nutraukė bylą dėl „Gazprom“ susipažinimo su baudos dokumentais

Tuo tarpu Lietuvos teismas antradienį nutraukė Rusijos dujų koncerno „Gazprom“ skundo dėl Konkurencijos tarybos nutarimo neleisti įmonei susipažinti su beveik 35,7 mln. eurų baudos skyrimo aplinkybėmis nagrinėjimą.

„Teismas nutraukė ginčo nagrinėjimą kaip nepriskirtiną administracinių teismų kompetencijai. Teismas padarė išvadą, kad Konkurencijos tarybos birželio nutarimas nesukelia „Gazprom“ teisinių pasekmių ir net jei šitas skundas būtų tenkintas, bendrovės teisės ir pareigos nepasikeistų, todėl visas procesas būtų beprasmis“, - BNS teigė Vilniaus apygardos administracinio teismo (VAAT) atstovė spaudai Sigita Jacinevičienė-Baltaduonė.

Pasak jos, VAAT birželio 2 dieną pradės nagrinėti kitą „Gazprom“ ir tarybos ginčą dėl Rusijos bendrovei pernai birželį skirtos 35,7 mln. eurų baudos - tuomet „Gazprom“ galės prašyti susipažinti su visa tarybos tyrimo medžiaga.

„Gazprom“ teismo prašė panaikinti tarybos pernai birželį priimtą nutarimą, kuriuo atsisakyta įmonei leisti susipažinti su visa bylos medžiaga. Rusijos koncernas teigė, kad taryba pažeidė jo teisę į gynybą, nes, apkaltinusi konkurencijos pažeidimu ir skyrusi 35,7 mln. eurų baudą, neleido susipažinti su didesne dalimi tyrimo medžiagos.

Tarybos teigimu, tyrimą atlikę pareigūnai sprendimą dėl komercinių paslapčių apsaugos priėmė, paprašius tyrimo metu apklaustoms įmonėms. Tačiau „Gazprom“, gavęs įmonių sutikimą, gali prašyti susipažinti su komercinėmis paslaptimis.

35,7 mln. eurų bauda „Gazprom“ skirta po dvejus metus trukusio tyrimo, susijusio su nesėkmingu bendrovės „Lietuvos energijos gamyba“ bandymu pasirašyti su „Gazprom“ dujų mainų sandorį.
Tarybos ekspertai nustatė, kad „Gazprom“ atsisakymas derėtis su „Lietuvos energijos gamyba“ dėl dujų mainų sutarties 2013-2015 metais sudarė kliūtis bendrovei įsigyti pigesnių dujų iš kito tiekėjo ir taip pažeidė Konkurencijos tarybos leidimo 2004 metais „Gazprom“ įsigyti 34 proc. „Lietuvos dujų“ akcijų sąlygas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (67)