JAV energetikos sekretorius Edas Davey baiminasi, kad gavyba M. Fridmano įsigytuose telkiniuose gali būti stabdoma, jeigu Vakarai pradės taikyti tolesnes sankcijas Rusijai dėl padėties Ukrainoje. M. Fridmanas Didžiosios Britanijos vyriausybei dėl bandymų blokuoti sandorį grasina teisiniais veiksmais.

Pirmadienį Didžiosios Britanijos Energetikos ir klimato kaitos departamentas pareiškė atšauksiąs licencijas eksploatuoti telkinius Šiaurės jūroje, jeigu per tris mėnesius nebus "pakeista valdymo struktūra". Tačiau vėliau E. Deivis pasiūlė terminą pratęsti iki šešių mėnesių.

M. Fridmano įsigyti dujų telkiniai sudaro apie 3-5 proc. Didžiosios Britanijos išteklių, pakankamai didelių šaliai, kad būtų laikomi strateginės svarbos ištekliais.

Rusų milijardierius, "Forbes" žurnalo vertinimu, 68-as turtingiausias žmogus pasaulyje, yra vienas įtakingiausių verslininkų energetikos sektoriuje. Jo sudaromi naftos ir dujų sandoriai siekia plačias teritorijas - nuo Alžyro iki Lenkijos, nuo Libijos iki Norvegijos.
Tačiau naftos ir dujų kainoms mažėjant ir augant susirūpinimui, kad Šiaurės jūros sektoriui prireiks nemažų investicijų, nepanašu, kad prie minėtų aktyvų rikiuotųsi ilga galimų pirkėjų eilė.