„Per pastaruosius dvejus metus išlaidos šildymui visoje Lietuvoje vidutiniškai sumažėjo 35 proc. Jei visi šilumos tiekėjai būtų sąžiningai pirkę pigiausią biokurą, šilumos kaina būtų sumažėjusi dar daugiau, nes kuro kaina sudaro didžiausią dalį šilumos gamybos kainoje“, - interviu LRT radijui antradienį sakė A.Butkevičius.

Anot jo, tikėtasi, jog šilumos tiekėjai dujas pirks sąžiningai, tačiau kai kurie jų dujas įsigijo brangiau. Kaltinimų per brangiai pirkus dujas ir biokurą neseniai buvo pareikšta bendrovei „Vilniaus energija“.

Pasak premjero, ketvirtąjį 2014 metų ketvirtį vidutinė dujų importo kaina siekė apie 292 eurus už 1 tūkst. kubinių metrų - beveik 13 proc. mažiau nei 2013 metais tuo pat laiku.

„Pastebėjome, kad kai kurie šilumos gamintojai dujas įsigijo didesne kaina nei mes buvome pritaikę 20 proc. nuolaidą dujoms, kurios buvo tiekiamos per „Lietuvos dujų tiekimą“, tai, aišku, į šį klausimą atsakys galutinai baigus tyrimą, kurį pradėjo Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija ir Generalinė prokuratūra. Mes matome, kad rezervų kainų mažinimui buvo, bet jais nebuvo pasinaudota“, - tvirtino premjeras.

Kainų komisijos duomenimis, vidutinė dujų importo kaina pernai ketvirtąjį ketvirtį siekė 291,9 euro - 13,7 proc. mažiau nei 2013 metų spalį-gruodį. Ši kaina pirmą kartą apskaičiuota ne tik pagal „Gazprom“, bet ir pagal Norvegijos „Statoil“ parduodamų dujų kainą.

Kainų komisija vasarį įpareigojo „Vilniaus energiją“ nebepirkti maždaug 20 proc. brangesnių dujų per biržą ir pasirašyti dujų tiekimo sutartį su „Lietuvos dujų tiekimu“ - tai įmonė netrukus ir padarė. Pastarosios įmonės parduodamų dujų kaina sausį buvo vidutiniškai 21,5 euro už megavatvalandę (MWh), vasarį - 19 eurų, o kovą ji turėjo nukristi iki 18 eurų.

Kovo pabaigoje Energetikos ministerija apkaltino „Vilniaus energiją“ vidutiniškai 40 proc. brangiau nei biroje pirkus biokurą iš susijusios įmonės, tačiau „Vilniaus energija“ tikino, kad brangesnio kuro kaina neturi įtakos vartotojų mokamai šilumos kainai.

„Vilniaus energija“ balandį šilumą parduoda po 6,35 cento (be PVM) už 1 kilovatvalandę (kWh) - 4,4 proc. mažiau nei kovą, kai ji buvo 6,64 cento.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (62)