Taip skelbiama Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VKEKK) kovo mėnesio šilumos kainų Lietuvoje statistikoje.

Komisijos pirmininkė Inga Žilienė „Žinių radijui“ sakė, kad pagrindinė priežastis, dėl kurios didėjo šilumos kaina – tai didesnė šilumos tiekėjo įsigytų dujų ir biokuro kaina.

„Vilniaus šilumos tiekėjas „Vilniaus energija“ dujas sausio mėnesį pirko 15 proc. didesne kaina, o biokurą – net 33 proc. brangiau (nei gruodį – red.). Tai būtent ir darė įtaką šilumos kainos augimui kovo mėnesį“, - laidoje „Patogumo kaina“ sakė I. Žilienė.

Pasak jos, šiuo metu VKEKK kaip tik atlieka visų šilumos tiekėjų analizę, kurie pirko dvišalių sutarčių pagrindu brangiau negu kad galima buvo įsigyti biokuro biržoje. Taip pat, I. Žilienės teigimu, analizuojami duomenys, ar šilumos tiekėjai pirko pakankamą kiekį biokuro iš biokuro biržos, kadangi praėjusiais metais šilumos tiekėjai turėjo nupirkti ne mažiau kaip 10 proc. biokuro biržoje.

„Jeigu nebus pateikti faktai, kodėl taip buvo padaryta, tikrai komisija imsis ir poveikio priemonių, ir taip pat įvertins perskaičiuotą metinę kainą kitam šildymo sezonui“,- sakė ji.

VKEKK šiuos duomenis turės, I. Žilienė žiniomis, gegužės mėnesį.

Baltpool“ energijos išteklių biržos Verslo linijos vadovas Vaidotas Jonutis „Žinių radijui“ teigė, kad biokuro kainos šį šildymo sezoną yra labai stipriai kritusios, lyginant su praėjusiais metais.

„Kritimas yra apie 25 proc. (...) Biokuro rinkos smukimas yra sunkiai suvokiamas, niekas tokio neprognozavo, ir šiuo metu kainos yra itin patrauklios pirkėjui“, - sakė V. Jonutis.

Jis pažymi, kad, praėjusių metų duomenimis, apie 15 proc. viso kuro buvo nupirkta per biržą.

„Šiais metais įstatymas jau numato 50 proc. pirkimo per biržą, tai reikia manyti, kad tikrai bus įvykdyta. (...) 2016 metais jau bus įpareigota visą kiekį pirkti per biržą, nebent gali įsigyti tiesioginiais kontraktais pigiau. Manau, kad šita rinka greitai susitvarkys per ateinančius 1,5 metų“, - teigė V. Jonutis.

Visą laidos „Patogumo kaina“ įrašą klausykite ČIA.