Agentūra, remdamasi savu šaltiniu „Gazprom“ viduje ir statistiniais duomenimis, suskaičiavo, kad bendrovė dėl į tolimąjį užsienį nepristatytų dujų negavo net 5,5 mlrd. dolerių (5,15 mlrd. Eur) pelno. Dar 400 mln. dolerių (374 mln. Eur) siekia baudos dėl pirkėjams pristatyto reikiamo dujų kiekio. Ši suma kelis kartus viršija „Naftogaz Ukraina“ įsiskolinimą „Gazprom“, kuris pinigus šiuo metu bando atgauti per Stokholmo arbitražą.

Rusijos ir Ukrainos konfliktas dėl dujų iš naujo užsiliepsnojo 2014 metų balandžio pradžioje, kai Rusija nusprendė Kijevui nebetaikyti nuolaidos dujoms, kuri galiojo nuo 2013 metų gruodžio kaip viena iš ekonominės pagalbos formų. Iš Ukrainos negaudamas reikiamų pinigų, „Gazprom“ nuspendė „Naftogaz Ukraina“ nuo 2014 metų liepos taikyti išankstinio apmokėjimo sąlygas.

Neslopstant Maskvos ir Kijevo santykių krizei, Ukraina jau kelerius metus bando tiesioginį dujų tiekimą iš Rusijos pakeisti rusiškomis dujomis, gaunamomis per Lenkiją, Vengriją ir Slovakiją. Ukraina iš Europos dujas perka nuo 2012 metų lapkričio – per Lenkiją tiek tiekimas vykdomas susitarus su Vokietijos koncernu RWE. 2013 metų pabaigoje dujos į Ukrainą pradėtos tiekti ir per Vengriją. 2014 metų rugsėjį pradėtas reversinis dujų tiekimas iš Slovakijos.

2014 metų balandį „Gazprom“ vadovas Aleksejus Milleris pareiškė, kad reversinis dujų tiekimas iš Europos į Ukrainą – „iš dalies aferą primenantis mechanizmas“, ir pažadėjo jį įvertinti teisiniame kontekste. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pažadėjo, sutarties pažeidimo atveju, mažinti dujų tiekimo Europos rinkai apimtis.

2014 metų rugsėjo 4 dieną „Gazprom“, reaguodamas į reversinį dujų tiekimą iš Slovakijos į Ukrainą, sumažino į Europą tiekiamų dujų kiekį. Nuo 2015 metų kovo 5 dienos, po to, kai Maskvoje apsilankė stambiausių Rusijos dujų pirkėjų atstovai – Italijos ministras pirmininkas Matteo Renzi ir „Wintershell“ vadovas Raineris Seele – koncernas netikėtai vėl ėmėsi 100 proc. vykdyti pirkėjų užsakymus. Argumentai, kuriais europiečiai įtikino Rusiją pakeisti savo poziciją, kol kas neaiškūs.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (145)