SGD terminalasIndependence“ oficialiai veikia nuo gruodžio, o į jo talpas dujas atgabeno jau trys dujovežiai. Tuo metu  KT antradienį imasi nagrinėti, ar terminalo įstatymas neprieštarauja pagrindiniam šalies įstatymui. Į teismą prieš kone trejus metus kreipėsi grupė Seimo narių, daugiausia socialdemokratų ir žemesnės instancijos teismai.

KT aiškinsis, ar teisėtai SGD terminalo projekto įgyvendinimui be konkurso buvo pasirinkta valstybės kontroliuojama „Klaipėdos nafta“, kai buvo ir  kitų bendrovių, norinčių statyti terminalą. Taip pat kilo abejonių, ar teisėtai terminalo statybos ir aptarnavimo kaštai įskaičiuoti į dujų kainą visiems vartotojams.

Taip esą suteikiama išskirtinė nauda terminalo operatoriui. Taip pat laukiama KT išaiškinimo, ar teisėta dabar jau pakeista vadinamoji 25 proc. taisyklė, pagal kurią gamtines dujas naudojančios įmonės privalėjo įsigyti bent 25 procentus per terminalą importuojamų dujų, neatsižvelgiant į  įsigijimo sąlygas ir ekonominį pagrįstumą. Dėl šio priedo į teismus kreipėsi iki šiol jo  nemokanti „Achema“, kuri terminalui dabar skolinga apie 16 milijonų eurų.