Mažmeninėms degalų kainoms pastarąją savaitę keičiantis beveik taip pat kaip orams ankstyvą pavasarį, belieka klausti: ko gatvėse artimiausiomis dienomis bus daugiau – po vieną keleivį vežančių automobilių, pėsčiųjų, o gal dviratininkų?

Bendrovės „ORLEN Lietuva“ atstovų teigimu, nuo sausio didmeninės degalų kainos gerokai padidėjo.

„Kaina nuo sausio vidurio pasikeitė, tarkim, benzino 38 proc., jeigu neįskaičiuotume euro ir dolerio kurso svyravimo. O jeigu įskaičiuotume, tai net 48 proc., o dyzelino – 26 proc., įskaičius valiutų kursų svyravimus, – 34 proc.“, – sako „Orlen Lietuvos“ atstovas spaudai Mindaugas Linkaitis.

Pasaulinėms naftos kainoms krentant, prekybininkai aiškino, kad turi atsivežę dar brangiai pirktų degalų, tačiau vairuotojai pastebi, kad žaliavoms vos pradėjus brangti, tai iškart atsispindi degalų švieslentėse.

Prekybininkai ginasi: žmonės viską vertina psichologiškai, o kaina pasaulinėje rinkoje didėja jau senokai.

„Kai brangsta, visi iškart labai greitai pamato, kad „oi, jau brangiau“. Kada pinga, tai norisi, kad tą pačią minutę ir [būtų] pigiau. Iš tikrųjų taisyklė yra viena, ir aš galiu pasakyti, kad didmenos kainos žymiai anksčiau pradėjo didėti, negu tai atsispindėjo mažmeninėje prekyboje“, – tikina Naftos produktų prekybos įmonių asociacijos prezidentė Daiva Jokšienė.

Ekonomistai sako, kad kainų koreliacija tarp pasaulinės naftos kainų ir didmeninės „ORLEN Lietuvos“ kainos 2–3 dienų laikotarpiu sutampa 90 procentų, tačiau tikėtis tokių kainų, kaip 2014 metų pabaigoje, – naivu.

„Veikiausiai jos liks kur kas žemesnės, negu buvo vidutiniškai 2014 metais, tačiau yra taip, kad mūsų vairuotojai pripranta prie mažų kainų ir mano, kad tai yra savotiškas lygis, nuo kurio bus vertinami ir ateities pokyčiai. Niekas nebeprisimins, kad degalų kainos kažkada buvo 1,5 euro, visi galvos, kad kaina buvo nukritusi žemiau euro“, – sako SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda.

Vasarį paskelbta, kad metų pabaigoje atpigusi nafta, kartu ir degalai mažmeninėje rinkoje, į Lietuvos biudžetą leido papildomai surinkti kelis milijonus eurų.

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.