Europos Komisijos, kuri yra vykdančioji 28 šalių Bendrijos institucija, pateikti pasiūlymai yra labai savalaikiai, Rusijai ir vėl grasinant nutraukti dujų tiekimą Ukrainai ir keliant pavojų jų tolesniam tiekimui į Europą.

„Šiandien mes pradedame ambicingiausią Europos energetikos projektą po Europos anglių ir plieno bendrijos“, – sakė už energetikos sąjungą atsakingas EK pirmininko pavaduotojas Marošas Šefčovičius, kalbėdamas apie 1951 metais įsteigtą Europos bendriją.

ES šalys kasmet importuoja 53 proc. visos suvartojamos energijos už maždaug 400 mlrd. eurų. Komisijos teigimu, 12 valstybių narių, tarp jų ir Lietuva, neatitinka ES mažiausio jungčių planinio rodiklio, kad bent 10 proc. įrengto elektros energijos gamybos pajėgumo būtų galima įsigyti ar parduoti kitoje ES šalyje.

Jeanas-Claude'as Junckeris
Energetikos sąjungos planuose numatoma bendra energetikos rinka, didesnis energetinis saugumas ir efektyvumas, neatsinaujinančių energijos resursų naudojimo mažinimas ir intensyvesni naujų energijos šaltinių tyrimai.

Tačiau pastangos centralizuoti energetikos politiką Briuselyje gali sukelti nesutarimų tarp ES šalių, kurios atkakliai gina savo teisę priimti sprendimus dėl naudojamų energijos šaltinių.

Pavyzdžiui, Vokietija yra labai priklausoma nuo Rusijos gamtinių dujų ir uždarinėja savo branduolines jėgaines, Lenkija daugiausia naudojasi savo anglies kasyklomis, o Britanija pasisako už atsinaujinančius energijos šaltinius ir daug investuoja į branduolinių jėgainių statybą.

Komisija paragino 28 nares pamiršti nesutarimus ir sukurti vieningą rinką ateityje reikalingai energijai, kuri būtų pakankamai tausojanti aplinką, pigi ir saugi.

Pranešime sakoma, kad „esminis Europos energetikos sistemos pertvarkymas“ pareikalaus daugiau negu vieną trilijoną eurų investicijų į išteklius ir infrastruktūrą iki 2020 metų.

Apie 75 proc. namų ūkių Europos Sąjungoje yra energetiškai neefektyvūs, transporto sektorius remiasi nafta, kurios 90 proc. importuojama, iškreipiančios subsidijos atsieina 120 mlrd. eurų, nurodoma pranešime.

Dar blogiau, elektros energijos kainos Europos Sąjungoje yra 30 proc. aukštesnės negu Jungtinėse Valstijose, dujų kaina – dvigubai didesnė, todėl šis valstybių blokas atsidūrė nepalankioje ekonominėje būsenoje.

„Europai reikia teisingo pasirinkimo, tai daryti reikia dabar“, – nurodoma pranešime, kuriame dar pažymima, kad reikėtų pasinaudoti „istorine galimybe“, jog naftos ir dujų kainos dabar yra žemos.

R. Švedas: labai naudinga Lietuvai
Romas Švedas

Energetikos sąjunga būtų labai naudinga Lietuvai, nes ji taptų integralia Europos Sąjungos (ES) energetikos rinkos dalimi, teigia energetikos ekspertas Romas Švedas. Anot jo, energetikos klausimai Lietuvai ypač aktualūs ir dėl santykių su Rusija.

„Vertinu tai, kaip naują, esminį lūžį energetikos ir ES politikoje. Lig šiol energetika iš esmės nebuvo reguliuojama tiek, kiek kitos ES ūkio šakos. Mums energijos tiekimo saugumo klausimas ypač aktualus. Sakyčiau, kad Lietuvai tai naudinga, nes Lietuva taptų integralia ES energetikos rinkos dalimi ir galėtų rinkos sąlygoms ieškoti įvairių energijos šaltinių: ir dujų, ir elektros, ir atsinaujinančių šaltinių. Tai – viena sritis. Kita sritis – ES siekia iš esmės suvienyti savo jėgas ir veiksmus trečiųjų šalių atžvilgiu, o tai Lietuvai ypač aktualu santykiuose su Rusijos Federacija“, – sako R. Švedas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (934)