V.Orbanas, kuris po susitikimo su V.Putinu sakė, kad belieka suderinti tos sutarties „technines“ detales, taip pat aktyviai pasisakė už „bendradarbiavimą ir gerus santykius“ tarp Europos ir Rusijos.

„Saugumas regione negali būti kuriamas be Rusijos ... jis gali būti plėtojamas tik kartu su Rusija“, – aiškino V.Orbanas, pabrėždamas, kad reikalingas taikus, derybomis pagrįstas sprendinys konflikte, krečiančiame kaimyninę Ukrainą.

„Vertiname savo, kaip patikimos energijos išteklių tiekėjos Europai ir Vengrijai, reputaciją“, – savo ruožtu sakė V.Putinas, su kuriuo pastaraisiais mėnesiais kiti Europos šalių lyderiai vengė susitikti dėl įvykių Ukrainoje ir žmogaus teisių padėties Rusijoje.

Diskusijos dėl dujų tiekimo kontrakto buvo pagrindinis klausimas per V.Putino vienos dienos vizitą. Rusijos lyderis taip pat padėjo vainiką kritusiems Sovietų Sąjungos kariams, įskaitant žuvusius malšinant antisovietinį sukilimą Vengrijoje 1956 metais.

Pasak ekspertų, antradienį įvykęs vizitas buvo simboliškai svarbesnis V.Putinui negu V.Orbanui, nes jis parodė, kad Maskva tebėra svarbi dialogo partnerė Europos Sąjungos narėms, nors Bendrija yra paskelbusi Rusijai sankcijas dėl konflikto Rytų Ukrainoje.

V.Orbanas, kuris yra griežtai pasisakęs prieš sankcijas, nors jas vis dėlto patvirtino, teigė, kad Vengrija nekelia pavojaus Europos vienybei.

„Europos vienybė gali ir turi būti kuriama kartu su Rusija“, – pridūrė jis.

V.Orbanas pridūrė, kad Rusijai svarbu atverti savo rinką Vengrijos produktams. Rusija įšaldė daugelio produktų importą iš ES šalių, atsakydama į Bendrijos paskelbtas sankcijas.

Nauja sutartis dėl dujų tiekimo, pakeisianti prieš du dešimtmečius sudarytą kontraktą, kuris galios iki gruodžio, leis Vengrijai panaudoti maždaug 20 mlrd. kubinių metrų gamtinių dujų, už kurias šalis jau yra sumokėjusi, bet kurių dėl mažesnės negu tikėtasi paklausos anksčiau nesunaudojo.

Vengrijos pareigūnai sakė, kad šalis iš Rusijos gauna 85 proc. suvartojamų gamtinių dujų, nors analitikai teigia, kad tas skaičius dabar tikriausiai yra artimesnis 60 procentų.

V.Orbanas sausį apsilankė Rusijoje, kur susitarė su V.Putinu dėl vienintelės Vengrijos branduolinės jėgainės plėtros projekto. Maskva sutiko 30 metų paskolinti Vengrijai 10 mlrd. eurų, padėdama finansuoti tas statybas.

Tuo tarpu neseniai į Vengriją dirbti atvykusi JAV ambasadorė Colleen Bell (Kolin Bel) per V.Putino vizitą Budapešte demonstratyviai surengė kviestinius pietus su Ukrainos ambasados reikalų patikėtiniu.

Nuogąstavimai, kad griežtą retoriką mėgstantis V.Orbanas tampa vis draugiškesnis V.Putinui, paskatino apie 2 000 žmonių pirmadienio vakarą išeiti į Budapešto gatves protestuoti prieš Rusijos lyderio pirmąjį vizitą Vengrijos sostinėje nuo 2006 metų.

Per Rusijos lyderio apsilankymą Budapešte buvo imtasi griežtų saugumo priemonių, o policija uždarė eismą daugelyje centrinių sostinės rajonų.

Prieš V.Putinui atvykstant į susitikimą su V.Orbanu parlamento rūmuose, vieną feministinio judėjimo „Femen“ aktyvistė buvo sulaikyta policijos, kai apnuogino krūtinę ir pradėjo skanduoti „Putinai, keliauk namo!“

Vėliau policija nurodė, kad ta moteris buvo 26 metų Prancūzijos pilietė.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (593)