Ieškinys pateiktas dėl „Yukos International UK BV“ sąskaitos areštavimo, įvykdyto 2008 metais Amsterdamo arbitražo teismo sprendimu dėl JUKOS likvidavimo, rašo newsru.com. Ši byla buvo svarstoma 2012 metais. Amsterdame vyks dar vienas teismo procesas – bus sprendžiama dėl žalos dydžio.

„Teismas priteisė patirtas išlaidas „Yukos International“, todėl jas turės išmokėti „Rosneft““, - informavo „Yukos International“ įmonės atstovė Claire Davidson. „Rosneft“ atstovai kol kas situacijos nekomentuoja.

RBK pateikiamais duomenimis, „Promneftstroj“ – anksčiau „Rosneft“ priklausiusi įmonė, dar 2007 metais įvykus JUKOS bankrotui pradėjusi kontroliuoti įmonę „Yukos Finance“, kuri tuo metu kontroliavo dalį šios naftos bendrovės aktyvų užsienyje. 2007 m. vykstant JUKOS bankrotui „Promneftstroj“ konkurso tvarka įsigijo olandų įmonę „Yukos Finance“. 

Tai jai kainavo apie 300 mln. JAV dolerių (apie 265 mln. eurų). Vienu didžiausių „Yukos Finance“ turėtų aktyvų buvo lietuvių naftos perdirbimo įmonės „Mažeikių nafta“ (dabar „Orlen Lietuva“) kontrolinis akcijų paketas ir beveik pusė slovakų naftotiekio „Transpetrol“ akcijų.

Tiesa, šie aktyvai „Rosneft“ taip ir nepasiekė, nes buvę JUKOS akcininkai juos pervedė į du „štichtingus“ – pagal Nyderlandų įstatymus numatytas akcininkų neturinčias įmones, o mainais iš jų gavo tai patvirtinančius dokumentus. 

Šių organizacijų valdymas perduotas valdymo komitetams tokiu būdu užtikrinant dividendų išmokėjimą teisėtiems akcininkams ir užkertant kelią aktyvų kontrolės užgrobimui, kurį gali įvykdyti asmenys, nusprendę juos eksproprijuoti be Nyderlandų teismų suteikto teisės į tai patvirtinimo.

2006-2008 metais „Yukos International“ už 1,2 mlrd. JAV dolerių (1 mlrd. eurų) pardavė 53,7 proc. „Mažeikių naftos“ akcijų ir 49 proc. slovakų dujotiekių tiesimo įmonės „Transpetrol“ akcijų už 240 mln. JAV dolerių (212 mln. eurų).

2008 m. kovo mėn. „Promneftstroj“ ir „Rosneft“ pasiekė savo tikslą ir „Yukos International“ sąskaitos buvo areštuotos. „Yukos“ pareiškė, kad Amsterdamo teismo sprendimas apribojo šios įmonės galimybes investuoti lėšas į patikimesnius aktyvus, pavyzdžiui, tauriuosius metalus. 

Šį sprendimą vėliau atšaukė Nyderlandų Aukščiausiasis Teismas. „Yukos International UK BV“ reikalavo išieškoti iš „Rosneft“ ir atsakovų 333 mln. JAV dolerių (294 mln. eurų) nuostolių padengimui ir dar nuo 2011 m. vasario mėn. susikaupusius delspinigius.

Hagos arbitražo teismas 2014 m. vasarą įpareigojo Rusiją išmokėti buvusiems JUKOS akcininkams 52,4 mlrd. JAV dolerių (46,31 mlrd. eurų) . Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) tuo pačiu metu priteisė įmonės akcininkams 1,9 mlrd. eurų dydžio kompensaciją. Rusijos finansų ministerija vasario mėn. pradžioje pranešė, kad Rusija apskundė Hagos apylinkės teismui arbitražo teismo sprendimą.

„Rosneft“ buvo pagrindinė JUKOS aktyvų pirkėja, o buvusiai JUKOS valdžiai pavaldi „Yukos Capital“ 2004 m., kai JUKOS sąskaitos buvo užblokuotos, kreditavo dukterines šios bendrovės įmones Rusijoje.

Rosneft, Rusijos nafta
Po skandalingai pagarsėjusio JUKOS aktyvų pirkimo per „Bajkalfinansgrupp“ „Rosneft“ atiteko ir problemos, įskaitant ir skolas, o šiuo metu „Rosneft“ teisiasi su buvusiais JUKOS vadovais ir minoritariniais akcininkais bei „Group Menatep“ tiek Rusijos, tiek ir užsienio valstybių teismuose, ginčydama įvairių reikalavimų teisėtumą.

Vienos iš pastarųjų bylų pagrindu Amsterdamo teismas praėjusių metų gegužės mėn. įpareigojo „Rosneft“ išmokėti 76,6 mln. JAV dolerių (67,7 mln. eurų), o taip pat ir susikaupusius delspinigius bei baudas įmonei „Glendale Group Ltd.“, kurios akcijas valdo „Group Menatep“ akcininkai. 

2005 m. rugsėjo mėn. Tarptautinis komercinio arbitražo teismas priėmė sprendimą, kad „Rosneft“ teks sumokėti „Yukos Capital“ 13 mlrd. rublių (apie 174 mln. eurų) už anksčiau suteiktus kreditus.

„Rosneft“ apskundė šį sprendimą Rusijos teismui, panaikinusiam tarptautinio teismo sprendimą, tačiau Amsterdamo apeliacinis teismas 2009 m. pavasarį nurodė, kad Rusijos teismo sprendimai dėl arbitražo teismo sprendimo panaikinimo negali būti pripažinti galiojančiais, nes jie nėra objektyvūs ir nešališki. Vėliau „Rosneft“ pareiškė, kad nusprendė sutikti su Nyderlandų Aukščiausiojo Teismo sprendimu ir 2010 m. sumokėjo „Yukos Capital“ 12,9 mlrd. rublių (173 mln. eurų).

Teisių perėmėjai Vakaruose ir JUKOS akcininkai pateikė ieškinius prieš „Rosneft“ dukterines įmones taip pat ir Rusijos teismams, tačiau didelių pergalių čia jie nesulaukė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)