„Šiek tiek idiotiškas žaidimas, žiūrint iš šono, nes iš tikrųjų eilinį kartą mūsų valdžios vyrai kovoja su išvestinėmis problemomis. (...) Šilumos ūkis yra pati natūraliausia iš visų galimų monopolijų, kas reiškia, kad iš esmės turi būti pigiausia šiluma, kurią pagamintų viena įmonė ir dar geriausia, kad ji būtų valstybės rankose, nes privačios įmonės Lietuvoje yra labai agresyvios, korumpuoja viską aplink, perkasi įstatymus ir daro įvairius kitokius cirkus, apeinant reguliavimą. Todėl kryptis turėtų būti ne konkurencija šilumos ūkyje, o planavimas ir geriausia, kad tos įmonės būtų vienaip ar kitaip valstybės“, - interviu LRT radijui sakė Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotojas R.Kuodis.

Anot jo, dabar Vyriausybė nesprendžia šilumos ūkio problemų.

„Šilumos ūkio įstatyme buvo parašyta, kad superkama šiluma iš kažkokių nepriklausomų šilumos tiekėjų. Ką žodis nepriklausomas reiškia, turbūt, niekas pasakyti negali. Valdžia nereguliuoja jų kainų, todėl jos parduoda tą šilumą truputį pigiau nei esamas šilumos gamintojas“, - kalbėjo R.Kuodis.

R.Kuodis dar 2012 metų pradžioje teigė, kad šilumos ūkį galėtų perimti valstybė. Jis prisiminė, jog prieš daugiau kaip 10 metų šilumos ūkis priklausė tuometinei „Lietuvos energijai“ ir buvo visiškai integruotas į valstybinę energetinę sistemą, tačiau vėliau nesėkme baigėsi eksperimentas, kai tiek elektros, tiek šilumos ūkio bendrovės buvo išskaidytos ir privatizuotos.

Energetikos ministerija trečiadienį pranešė, jog nepriklausomi šilumos gamintojai turėtų atskleisti savo akcininkus, kurie valdo įmones per užsienyje įsteigtas bendroves. Tokiu būdu siekiama išsiaiškinti, ar rinkoje yra neskaidrių susitarimų.

Siekiant sumažinti šildymo kainas, Vyriausybė pernai įpareigojo valstybės valdomą bendrovę „Lietuvos energija“ pertvarkyti šilumos ūkius Vilniuje ir Kaune. Pastaroji netrukus turėtų paskelbti konkurso būdu pasirinktus privačius partnerius.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)