Nors pastarąsias savaites ir buvo fiksuojamas šioks toks naftos kainų pagyvėjimas, JAV naftos gavybos apimtys ir toliau auga, konstatuoja vienas iš „Citigroup“ skyrių vadovų Edwardas Morse‘as. Brazilija ir Rusija pumpuoja naftą rekordiniais tempais, o Saudo Arabija, Irakas ir Iranas bet kokia kaina stengiasi neužleisti savo vietos rinkose, todėl mažina kainas Azijai. Rinkoje fiksuojamas perviršis, nafta tiesiog veržiasi per kraštus, perspėja analitikai.

Naftos gavybos apimčių mažinimo sulaukti greičiausiai nepavyks iki pat 2015 metų trečiojo ketvirčio. Per tą laiką „West Texas Intermediate Crude“ naftos barelio kaina, šiuo metu siekianti apie 52 dolerius (46,12 Eur), gali kad ir trumpam sumenkti iki 20 dolerių, teigiama ataskaitoje. JAV prasidėjusi skalūnų naftos revoliucija iš OPEC atėmė galimybę į kairę ir į dešinę manipuliuoti naftos kainomis ir maksimaliai didinti naftos gavybą besiverčiančių šalių pajamas.

„Menkai tikėtina, kad OPEC grįš prieš senos strategijos. Nors nemažai analitikų ir seniau jau ne kartą kalbėjo apie „OPEC pabaigą“, šį kartą viskas daug rimčiau“, – perspėja E. Morse‘as.

„Citigroup“ jau antrą kartą 2015 metais priėmė sprendimą keisti metinę „Brent“ rūšies naftos kainos prognozę. 45-55 dolerių (39,91-48,78 Eur) už barelį kainos ribos netvarios, investuotojai mažins investicijas į naftos sektorių, o 2015 metų ketvirtą ketvirtį galbūt galima tikėtis ir staigaus kainos šuolio iki 75 dolerių (66,52 Eur) už barelį, skelbiama ataskaitoje. Vidutinė naftos kaina 2015 metais sieks apie 54 dolerius (47,89 Eur) už barelį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (189)