„Turėtume pasinaudoti šiuo atokvėpiu, kai naftos ir dujų kainos yra žymiai sumažėjusios, kaip auksine galimybe pertvarkyti savo energetinę politiką", - penktadienį Latvijos sostinėje Rygoje kalbėjo EK pirmininko pavaduotojas Marošas Šefčovičius.

Energetikos politika, kurią siūlo EK visam 28 narių blokui, paremta penkiomis vadinamomis atramomis, tokiomis kaip anglies dvideginio kiekio išmetimo į atmosferą mažinimas, investicijos į technologijas, energetinio efektyvumo tobulinimas, bendros Europos energetikos rinkos sukūrimas ir energijos išteklių tiekimo diversifikavimas.

Pasak M. Šefčovičiaus, Europos Komisija pateiks savo pasiūlymus svarstyti iki vasario pabaigos.

Pagrindinis plano tikslas - sumažinti bloko priklausomumą nuo Rusijos naftos ir dujų tiekimo, neslūgstant įtampai tarp Rytų ir Vakarų dėl krizės Ukrainoje.

Europos Sąjunga yra pagrindinė Rusijos dujų milžinės „Gazprom“ klientė už Rusijos ribų, ir didelis rusiškų dujų kiekis transportuojamas per karo draskomą Ukrainą.

Europos Sąjunga, mokėdama daugiau nei milijardą eurų per dieną už gaunamus energijos išteklius savo poreikiams tenkinti, turi imtis ryžtingesnių priemonių, kad sumažėtų priklausomybė nuo rusiškų dujų tiekimo, sakė M. Šefčovičius.

M. Šefčovičiui pritarė ir ES komisaras Miguelis Ariasas Canete, atsakingas už klimato politiką ir energetiką.

„Turime imtis rimtų priemonių, kad sumažintume savo priklausomumą nuo Rusijos, kai „Gazprom“ yra vienintelis dujų tiekėjas, užimantis dominuojančias pozicijas Europos Sąjungos rinkose“, - sakė komisaras.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)