„Gazprom“, kuriai viena Kinijos agentūra pirmadienį suteikė patį aukščiausią skolinimosi reitingą, šią savaitę Honkonge ir Singapūre surengs investuotojų dienas, kad padidintų vietos investuotojų šiame regione susidomėjimą, praneša „The Moscow Times“.

Pernai tam pačiam renginiui „Gazprom“ buvo pasirinkusi Londoną ir Niujorką.

Tvyrant įtampai tarp Rusijos ir Vakarų, Rusijos įmonės pastaraisiais mėnesiais stengiasi vadovautis Kremliaus rekomendacijomis sukti į rytus. Tačiau iki šiol buvo sudaryta mažai sandorių, o ekspertai įspėja, kad Azijos investuotojai nejaučia ypatingos meilės Rusijai.

„Geopolitinė rizika Azijos investuotojams daro tokią pačią įtaką, kaip ir Europos ar JAV investuotojams“, - sakė „UralSib“ banko Maskvoje fiksuotų pajamų tyrimų vadovas Dmitrijus Dudkinas.

Naujas reitingas

Kinijos reitingų agentūra „Dagong“ pirmadienį „Gazprom“ suteikė patį aukščiausią – AAA – kredito reitingą, kuris gerokai lenkia dar trijų stambių pasaulinių reitingų agentūrų įvertinimus.

„Politinė aplinka Rusijoje yra palyginus stabili ir tvari. Stiprūs gamybos pajėgumai ir stabilūs pardavimai užtikrina lyderiavimo pozicijas tarp tarptautinių įmonių“, - savo pranešime apie „Gazprom“ rašė „Dagong“.

„Standard & Poor’s“ „Gazprom“ suteikė BBB-, „Fitch“ - BBB-, o „Moody’s“ - Baa2 reitingą. Visi trys reitingai laikomi neigiamais.

Pirmadienį „The Moscow Times“ kalbinti analitikai teigė, kad „Dagong“ sprendimas gali leisti kinų fondams investuoti į „Gazprom“, tačiau kitais atžvilgiais turės labai ribotą poveikį.

„Tai daugiau politika, negu ekonomika, - sakė „Rye, Man & Gor Securities“ naftos ir dujų analitikas Sergejus Pigariovas, dirbantis Maskvoje. – Gali būti, kad „Gazprom“ dirbo su šia agentūra, kad sulauktų teigiamo įvertinimo (prieš reklaminius renginius Azijoje)“.

„Standard & Poor’s“ praėjusią savaitę suverenų Rusijos kredito reitingą nuo BBB- sumažino iki spekuliacinio. Panašūs pokyčiai gali ištikti ir „Gazprom“.

Tuo tarpu „Moody’s“ ir „Fitch“ Rusiją vertina viena pakopa aukščiau už niekinį reitingą, tačiau su neigiama perspektyva.

„Dagong“ pačią Rusiją vertina A reitingu su stabilia perspektyva.

Žvilgsnis į Rytus

Vladimiras Putinas, Aleksejus Mileris
Europos Sąjungos (ES) ir JAV sankcijos bei ekonominės problemos Rusijoje neleidžia stambioms Rusijos valstybinėms ir privačioms įmonėms, įskaitant ir „Gazprom“, gauti ilgalaikius kreditus užsienio kapitalo rinkose.

Nuo tada, kai dėl Krymo aneksijos pašlijo politiniai santykiai su Vakarais, „Gazprom“ suintensyvino savo pastangas Azijoje.

„Plečiantis Rusijos ir Kinijos bendradarbiavimui ir augant Azijos investuotojų susidomėjimui įmonės veikla, „Gazprom“ šiais metais Honkonge ir Singapūre surengs investuotojų dienas“, - pirmadienį teigė „Gazprom“ spaudos tarnyba.

Spalio mėnesį įmonės vadovai teigė, kad „Gazprom“ svarsto galimybę pardavinėti savo akcijas Honkongo vertybinių popierių biržoje – tai būtų priemonė pritraukti papildomą finansavimą.

Naftos milžinės „Rosneft“ ir „LUKoil“ taip pat svarsto tokį žingsnį, pernai sakė Rusijos ekonominės plėtros ministerija.

„Gazprom“ birželio mėnesį pradėjo platinti tarptautinius depozitoriumo pakvitavimus Singapūro vertybinių popierių biržoje.

Rusijos aliuminio gamintoja „RusAl“ tapo pirmąja ne Azijos įmone, kuri buvo pradėta kotiruoti pagrindiniame Honkongo vertybinių popierių sąraše, tačiau tai buvo prieš penkerius metus, kai dar nebuvo pablogėję Rusijos santykiai su Vakarais, kai dar nebuvo nusmukusios naftos kainos ir kai pačioje Rusijoje nebuvo prasidėjusi ekonomikos recesija.

Eksporto finansavimas

Kreditų variantai Rusijos įmonėms eis koja kojon su stiprėjančiais prekybos ir verslo ryšiais Kinijoje ir nesimaterializuos vien tik dėl Kremliaus retorikos, sakė D. Dudkinas iš banko „UralSib“.

Nors dideli sandėriai tarp Rusijos ir Kinijos įmonių iki šiol buvo palyginus kuklūs, birželio mėnesį „Gazprom“ su Kinijos nacionaline naftos korporacija pasirašė svarbų 400 mlrd. dolerių vertės sutartį. Sutartyje numatoma, kad nuo 2019 metų Maskva tieks Kinijai kasmet po 38 mlrd. kubinių metrų gamtinių dujų.

Po trijų mėnesių Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas apsilankė statybvietėje, kur buvo pradėtas statyti 4 tūkst. km ilgio dujotiekis „Sibiro galia“, kuriuo bus tiekiamos dujos Kinijai.

Lapkričio mėnesį Maskva ir Pekinas pasirašė preliminarų susitarimą, numatantį, kad skirtingu maršrutu iš Vakarų Sibiro į Kiniją bus pumpuojama dar 30 mlrd. kubinių metrų dujų per metus.

Tačiau derybas su Kinija dėl dujų vilkina nesutarimai dėl dujų kainos. Kadangi Kinijos kontraktuose dujų kaina yra susieta su nafta, nuo birželio mėnesio smukusios naftos kainos gali komplikuoti tolesnius susitarimus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (405)