Tuo, kad nafta nepakankamai įvertinta, įsitikinę 45 proc. apklaustųjų – tai aukščiausias rodiklis per pastaruosius šešerius apklausų metus. 2014 m. gruodį tokią nuomonę išsakė 36 proc. respondentų.

Apklausa taip pat parodė, kad investuotojų optimizmas dėl pasaulio ekonomikos augimo mažėja. 51 proc. investuotojų mano, kad pasaulio ekonomika gerėja, kai tuo tarpu pernai gruodį optimistiškai nusiteikusių investuotojų buvo 60 proc..

Apklausa buvo atliekama 2015 m. sausio 9-15 dienomis, joje dalyvavo 219 investuotojų iš viso pasaulio. Bendras jų valdomas turtas vertinamas 630 mlrd. dolerių.

Po TVF pateiktos prognozės naftos kaina smuko žemiau 49 JAV dolerių ribos

„Brent“ markės naftos kaina antradienį smuko 0,76 proc. – iki 48,47 JAV dolerio už barelį ribos, JAV šviesios WTI naftos barelis atpigo 1,96 proc. – iki 47,06 dolerio.

Tokį kritimą pakurstė Tarptautinio valiutos fondo (TVF) sumažintos prognozės dėl pasaulinės ekonomikos augimo 2015 metais. Energijos išteklių kainoms įtakos turėjo ir pranešimai apie rekordinę naftos gavybą Irake.

TVF prognozėmis, šiemet pasaulio ūkio plėtra sudarys 3,5 proc., nors ankstesnėje, spalį pateiktoje, prognozėje buvo kalbėta apie 3,8 proc. augimą. Taip pat teigiama, kad 2016-aisiais augimas sudarys 3,7 proc., t.y. 0,3 proc. mažiau, nei manyta spalį.

Rusijos ekonomika, TVF prognozėmis, šįmet susitrauks 3 proc., tam neabejotinos įtakos turės smukusios naftos kainos. Tuo tarpu Pasaulio bankas (PB) prognozuoja, kad šalies bendrasis vidaus produktas 2015 metais susitrauks 2,9 proc., o Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas šalyje šiais metais prognozuoja iki 5 proc. recesiją. Rusijos ekonomikos plėtros ministerijos prognozėmis, Rusijos BVP 2015 metais gali sumažėti 5 proc., jeigu naftos kaina sieks 40 dolerių už barelį.

Goldman Sachs“ prognozėmis, per artimiausius tris mėnesius WTI naftos barelis kainuos 41 dolerį (anksčiau buvo prognozuojamas 70 dolerių kainų lygis), „Brent“ barelis kainuos 42 dolerius (anksčiau prognozuota 80 dolerių).

Pasaulio banko prognozėmis, 2015-ieji metai bus žemų naftos kainų metai. Banko nuomone, 2016 metais naftos kainos išaugs, bet nežymiai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)