Pašto dėžutėje jie rado bendrovės „Sergel“ laišką, kuriame jie yra raginami sumokėti 1,32 eurų (4,56 Lt) skolą elektros tiekimo bendrovei „Lesto“ bei 5,79 eurų (20 Lt) skolos aptarnavimo išlaidas.

Laišką DELFI parašęs skaitytojas piktinosi, kad dėl tokio nedidelio įsiskolinimo buvo pasitelkta skolų išieškojimo bendrovė, kurios paslaugos kainuoja keliskart daugiau nei reikia sumokėti „Lesto“.

„Buvo skola „Lesto“ už elektrą, kurią sumokėjome, bet tikriausiai liko kokie netikslumai ir neprimokėjome pagal „Sergel“ įmonės raštą 1,32 eurų. Iš „Lesto“ negavome jokio pranešimo apie likusią nepriemoką. (…) Kaip taip galima, kai skola, jei ją galima taip pavadinti, nes mokėjimai buvo padaryti, yra gerokai mažesnė nei išieškojimas“, - laiške piktinosi DELFI skaitytojas.

Skolų išieškojimo bendrovės „Sergel“ laiške rašoma, kad nesumokėjus skolos iki nurodytos datos ar nepavykus susisiekti su skolininku, gali būti nutrauktas elektros tiekimas be papildomo pranešimo. Elektros tiekimas atnaujinamas tik po to, kai sumokama skola ir elektros tiekimo nutraukimo atnaujinimo paslaugos išlaidos.

Elektros tiekimo bendrovės „Lesto“ atstovas ryšiams su visuomene Martynas burba DELFI sakė, kad dėl tokių nedidelių skolų į išieškojimo bendroves nesikreipiama, ši suma greičiausiai buvo didesnės skolos nepriemoka.

„Nesikreipiame į skolų išieškojimo bendrovę esant tokiam nedideliam (4,56 Lt arba 1,32 Eur) įsiskolinimui už elektros energiją. Tikėtina, jog ši suma yra tiesiog buvusios didesnės skolos neapmokėtas likutis. Visada siekiame su klientu susitarti geranoriškai dėl skolos grąžinimo, bendradarbiauti. Į sudėtingą padėtį patekusiems klientams siūlome galimybę susitarti dėl skolos sumokėjimo dalimis, pasirašant skolos grąžinimo sutartį su vekseliu. Teisės aktų tvarka numatytos skolos išieškojimo priemonės taikomos tik tuomet, kai nepavyksta pasiekti abipusio susitarimo“, - komentavo jis.

Kaip sausį mokėti už elektrą

DELFI primena, kad „Lesto“ anksčiau skelbė, kad sausio mėnesį atsiskaitant už elektros energiją, suvartotą gruodį, reikia taikyti 2014 metų elektros energijos kainą litais. Klientai, kurie atsiskaitys eurais, mokėtiną sumą litais turės perskaičiuoti pagal neatšaukiamą litų perskaičiavimo į eurus kursą – 3,45280 lito už 1 eurą.

Sausio 1-15 dienomis už suvartotą elektros energiją atsiskaitant grynaisiais pinigais bus galima mokėti tiek litais, tiek eurais, o grąža bus atiduodama tik eurais. Nuo sausio 16-osios bus galima atsiskaityti tik eurais.

Pasak bendrovės, atsiskaitymo knygelių, kuriose mokėjimo valiuta nurodoma litais, po sausio 1 dienos keisti nereikės. Su jomis ir toliau bus galima atsiskaityti. Klientui rekomenduojama knygelėje patikslinti mokėjimo sumos valiutą euro prierašu „Eur“.

Klientai, kurie atsiskaito internetu, turi atkreipti dėmesį, jog visi mokėjimai jau nuo sausio 1 dienos bus atliekami nauja valiuta – eurais.

Pasikeitus valiutai „Lesto“ klientams nereikės atnaujinti turimų sutarčių su bendrove.

Nuo šio sausio gyventojams standartinis tarifas už elektrą yra 0,129 EUR/kWh. Turintiems dviejų laiko zonų skaitiklius, dieninė elektra kainuos 0,141 EUR/kWh, naktinė, šeštadienio ir sekmadienio – 0,101 EUR/kWh.

Turintys elektrines virykles pagal vienos laiko zonos tarifą turi mokėti 0,127 EUR/kWh, o pagal dviejų laiko zonų – atitinkamai 0,139 EUR/kWh ir 0,1 EUR/kWh.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (207)