Šiuo metu bendrovės „Vilniaus vandenys“ tinklalapyje skelbiama, kad kubas šalto vandens mokantiems pagal skaitiklių rodmenis kainuoja 5,88 lito arba 1,71 euro.

Tačiau skaičiuojant matematiškai, 5,88 lito yra 1,7029 euro, suapvalinus turėtų būti 1,7 euro. Nustatytą kainą eurais 1,71 konvertavus į litus yra 5,9042, suapvalinus tai turėtų būti 5,9 lito arba 2 lito centais brangiau nei dabar skelbiama kaina bendrovės tinklalapyje litais.

„Vilniaus vandenys“ paaiškina, kad kainų patys nustatyti negali, jas patvirtina Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija. Ji kainas nustato be PVM: už šalto vandens kubą gyventojai be PVM moka 4,86 lito arba padalinus iš oficialaus lito ir euro kurso – 1,41 euro. Dėl konvertavimo ir apvalinimo pagal matematikos taisykles 1,41 euro perskaičiavus į litus jau būtų 4,87 lito, t.y. 1 lito centu daugiau.

„Vadovaujantis PVM įstatymu prie Komisijos nustatytų kainų buvo pridėtas 21 proc. PVM“, - komentuoja „Vilniaus vandenų“ Ekonomikos ir planavimo skyriaus vadovas Rimantas Bruzgys.

Kaina už šaltą vandenį padidėjo iki 1,71 euro už kubą. Pasak R. Bruzgio, dalinant šalto vandens kainą su PVM iš lito ir euro kurso būtų pažeisti įstatymai.

„Dalinant iš 3,4528 kainą su PVM būtų pažeistas arba Geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo, arba Pridėtosios vertės mokesčio įstatymai. Primenu, kad PVM - valstybės mokestis, todėl skaičiavimas kaip mes „praturtėsime“ yra neteisingas“, - dėstė R. Bruzgys.

Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija DELFI patvirtino, kad pagal teisės aktus „Vilniaus vandenys“ gaus 1,41 euro nuo kubo, kiek ir yra nustatyta, o PVM sumokės 0,3 euro.

Jei kaina būtų konvertuota į eurus jau su PVM, šio mokesčio nuo kubo būtų mokama mažiau – 0,29 euro.

Vieni klausė, kiti aiškino, bet vartotojams – vis tiek blogiau

Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija DELFI nurodė, kad kainas derina ir nustato be PVM, o įmonės prie nustatytų kainų patys prideda šį mokestį. Kiekvienai įmonės veiklai kaina iš litų į eurus buvo konvertuojama atskirai, o vartotojams galutinė kaina paskaičiuota priklausomai nuo naudojamų paslaugų.

„Būna atvejų, kai vartotojas gauna tik geriamojo vandens tiekimo paslaugą, tik nuotekų tvarkymo paslaugą, abi šias paslaugas arba geriamojo vandens tiekimo, nuotekų valymo ir dumblo tvarkymo paslaugas (be nuotekų surinkimo). Verčiant į eurus, kiekviena ši kaina buvo verčiama atskirai ir galutinė kaina sumuojama iš visų dedamųjų“, - paaiškino Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos narė Viktorija Sankauskaitė.

Komisija nutarimais nustatė kainas eurais be PVM, tačiau kreipėsi į Finansų ministeriją, prašydama išaiškinimo, kaip ūkio subjektai, konvertuodami kainas į eurus, turėtų skaičiuoti PVM: ar konvertuoti ir apvalinti kainas su PVM, ar be PVM, kai matematiniai perskaičiavimo ir apvalinimo veiksmai atliekami kainai eurais be PVM, o PVM pridedamas prie eurais išreikštos kainos.

Komisija nurodė, kad Finansų ministerija išaiškinimo kaip perskaičiuoti kainas nepateikė, bet išdėstė, kaip jas turėtų skelbti paslaugų teikėjai.

„Norime pabrėžti, kad Komisijos specialistai patikrino visų ūkio subjektų, vykdančių reguliuojamą geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo paslaugų veiklą, paskelbtų kainų eurais be PVM teisingumą. Dėl bendrovės „Vilniaus vandenys“ skelbiamų kainų eurais su PVM, Komisijos specialistų nuomone, pasirinktas būdas, kai prie Komisijos nustatytos kainos eurais be PVM yra pridedamas PVM yra teisingas ir kainos skelbiamos teisingai“, - paaiškinama Kainų ir energetikos kontrolės komisijos atsakyme DELFI.

Finansų ministerija teigia, kad siuntė išaiškinimus komisijai dėl kainų perskaičiavimo.

„Finansų ministerija atsakė į Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos užklausą, atsakymą pridedame. Jame aiškiai nurodoma, kad vartotojui turi būti pateikiamos galutinės kainos su PVM“, - rašo Finansų ministerija, pridėdama siųstą dokumentą.

Jame rašoma, kad „paslaugos kaina apibrėžiama kaip galutinė vartotojui tiekiamos paslaugos kaina, įskaitant visus mokesčius“, o dviejų valiutų taikymo laikotarpiu „turi būti nurodomos paslaugų kainos, į kurias įskaičiuotas PVM“.

„Vilniaus vandenų“ tinklalapyje kainos nurodomos su PVM, kaip ir nurodė skelbti Finansų ministerija, tačiau jos paskaičiuotos be PVM, vėliau šį mokestį jau pridėjus prie kainos eurais.
Dėl to šalto vandens kubas kainuoja 5,88 lito arba 1,71 euro, tačiau matematiškai jų vertė – nevienoda.

„Euro įvedimas Lietuvoje neturi pažeisti vartotojų ekonominių interesų. Bandymai manipuliuoti kainomis nebus toleruojami, ypač tais atvejais, kai kalbame apie valstybės ar savivaldybės reguliuojamas kainas“, - patikslino finansų ministras Rimantas Šadžius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (142)