„Skubėjau būtent į šiuo laiku išplaukiantį keltą, Klaipėdoje turiu suplanavęs susitikimą, o dabar tenka laukti“, - keikėsi vienas kaliningradietis.

Mat AB „Smiltynės perkėla“ keltai privalėjo praleisti laivybos kanalu plaukusį dujovežį „Arctic Aurora“, kuris į Lietuvą atplukdė pirmąjį komercinį suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) krovinį. Dujovežis sėkmingai prisišvatavo prie SGD terminalo laivo-talpyklos „Independence“. Sausio 1 d, šios dujos bus pradėtos tiekti į Lietuvos dujų sistemą.

„Jei pirmuoju laivu atplukdytos per 100 tūkst. kubinių metrų SGD buvo skirta sistemos išbandymui, tai šis krovinys jau bus tiekiamas vartotojams. Tai reikšmingas įvykis Lietuvos gamtinių dujų rinkoje, žymintis realią alternatyvaus tiekimo pradžią“, – sakė bendrovės LITGAS generalinis direktorius Dominykas Tučkus.

„Arctic Aurora“ atplukdė 141 tūkst. kubinių metrų SGD. Spalio pabaigoje dujovežis „Golar Seal“ Lietuvą atplukdė apie 107 tūkst. kubinių metrų suskystintų gamtinių dujų. Terminalo saugykloje iki šiol buvo likę apie 20 tūkst. kubinių metrų SGD. Todėl perpumpavus atgabentas dujas į saugyklą, joje bus iš viso 161 tūkst. kubinių metrų SGD, kurias išdujinus, dujų kiekis sudarys 92,5 mln. kubinių metrų.

Šio kiekio, dujinant SGD pastoviu, 1,5 mln. kubinių metrų per dieną režimu, pakaks maždaug dviem mėnesiams. Iš viso per metus į Klaipėdą turėtų būti atplukdyti 6-7 tokie kroviniai.
Dujas Lietuva perka iš Norvegijos bendrovės „Statoil“.

Sklandžiam terminalo, kuris sumažins priklausomybę nuo monopolininko „Gazprom“, darbui būtinas minimalus dujų kiekis – 540 mln. kubinių metrų per metus.

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto (KVJU) kapitono tarnybai su šiuo laivu nebuvo didelių rūpesčių. Šiais metais į uostą įvesta ir didesnių laivų. Vienas tokių – 317 m ilgio „Celebrity Eclipse“.

Kiekvienas panašaus į „Arctic Aurora“ dydžio laivas KVJU direkcijos sąskaitą papildo apie 500 tūkst. litų. Uosto direkcija kiekvieną mėnesį už SGD terminalo laivo–saugyklos „Independence“ stovėjimą uoste iš laivo savininkų gauna po 600 tūkst. litų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (153)