Bendrovė bus įregistruota Sankt Peterburge ir vadinsis "Gazprom Russkaja" pagal kompresorinę stotį, nuo kurios prasidės dujotiekis. "Gazprom" vadovas Aleksejus Mileris paaiškino, kad ta pati stotis žymėjo ir dujotiekio "Pietų srautas" pradžią.

"Pietų srauto" vamzdyną buvo planuojama nutiesti Juodąja jūra iš Rusijos į Pietų Europą. 2012 metais ES energetikos sektoriaus įmonėms pradėjo taikyti naujas taisykles, todėl Rusijos projekto realizacija sustojo.

2014 m. gruodžio 1 d. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, lankydamasis Turkijoje, viešai pareiškė, kad tęsti "Pietų srauto" projekto įgyvendinimą dabartinėmis aplinkybėmis neįmanoma. Apie projekto pabaigą oficialiai paskelbė Rusijos energetikos ministras Aleksandras Novakas ir "Gazprom" generalinis direktorius A. Mileris. Buvo pabrėžta, kad tokį sprendimą priėmė valstybės vadovas.

Tuo pačiu metu buvo paskelbti ir planai tiesti naują dujotiekį Juodosios jūros dugnu, tačiau šįkart - į Turkiją. Tarp "Gazprom" ir Turkijos bendrovės "Botas" buvo pasirašytas susitarimo memorandumas. Naujas projektas savo galia prilygs "Pietų srautui" - per metus juo gali būti perpumpuojama 63 mlrd. kub. metrų dujų.

Tikimasi, kad naujasis dujotiekis visiškai padengs Turkijos poreikius. Šaliai teks maždaug ketvirtis visos transporto kanalo galios. Likę maždaug 50 mlrd. kub. metrų dujų bus pristatomi iki Turkijos ir Graikijos sienos bei parduodami specialioje mainų platformoje. Čia rusiškų dujų galės įsigyti Europos vartotojai.