Tai reiškia, kad šios rūšies naftos kaina birželio dabar smuktelėjo 47 proc. Tai net 29 proc. mažiau, nei mokama už „Brent“ rūšies naftą, skelbia „Bloomberg“.

Nebrangiai kainuojanti Šiaurės Dakotoje išgaunama nafta dar kartą atkreipia dėmesį į faktą, kokie svarbūs yra geografiniai ir logistiniai sunkumai, keliantys dar didesnį stresą ir taip neramiai dėl mažėjančių ateities sandorių kainų miegantiems naftos gavėjams, dirbantiems naujuose gavybos šaltiniuose. Būtent jie padėjo JAV naftos produkcijos apimtis kilstelėti į 31 metus nematytas aukštumas.

Kitos puikius laikus išgyvenančios naftos gavybos vietos – Najobraros telkinys Kolorade ir baseinas Teksase – taip pat prisidėjo prie „Brent“ ir „West Texas Intermediate“ (WTI) rūšies naftos pigimo.

„Atsiranda įvairių išgavimo, terminalo, vamzdynų ir transportavimo mokesčių. Jeigu prekiaujama tiesiai šaltinyje, natūralu, kad kaina pastebimai mažesnė nei WTI naftos“, – gruodžio 2 dieną sakė „Oil Associates LLC“ vadovas Andy Lipow.

Bakeno telkinyje per dieną išgaunama 1,12 mln. barelių naftos. 2013 metų pabaigoje iš ten per dieną vamzdynais ištekėdavo tik 583 tūkst. barelių naftos. Spėjama, kad 2014 metų pabaigoje šis skaičius sieks 773 tūkst. barelių, o 2017 metų pabaigoje, remiantis prognozėmis, net 1,7 mln. barelių.

Nafta pinga mažėjant pasaulinei paklausai. Šiuos pokyčius lemia perteklinė naftos pasiūla Amerikoje ir Kanadoje.

Vienas iš galimų pingančios naftos padarinių susijęs su bendrovių sprendimu daugiau dėmesio skirti vietoms, kur jau įrengta reikiama infrastruktūra arba jau vyksta reikiami darbai, mano bendrovės „Frost & Sullivan“ vadovas Carlas Larry.

„Didžiausios bėdos laukia tų, kur darbai dar tik prasideda. Jų laukia sunkiausi išbandymai, nes iš ten sunkiausia naftą išsiųsti. Ne išgauti, o iš ten transportuoti“, – patikslina C. Larry.

Amerikoje atpigo benzinas

„Oncue Express“ degalinėje Oklahomoje gruodžio 4 dieną benzinas atpigo iki 1,99 dolerio (5,55 Lt) už galoną (3,78 litro). Tai pirmasis toks kainos nuosmukis žemiau 2 dolerių (5,58 Lt) ribos nuo pat 2010 metų liepos 30 dienos, teigia analitikas iš „GasBuddy Organization Inc.“ Patrickas DeHaanas.

„Kai praeitą savaitę nafta dar atpigo, mes supratome, kad degalų kaina netrukus smuks žemiau 2 dolerių ribos, tačiau nežinojome, kad tai nutiks Pietų Karolinoje, Teksase, Misūryje ar Oklahomoje. Šiandien vidutinė benzino kaina Jungtinėse Valstijose siekia 2,74 dolerio (7,65 Lt). Tai reiškia, kad, lyginant su praeitais metais, galonas benzino mums atpigo vidutiniškai 51 centu (1,42 Lt)“ – sako P. DeHaanas.

Degalai pinga po OPEC praeitą savaitę priimto sprendimo, nepaisant naftos pertekliaus, nemažinti gavybos apimčių. Dėl šios priežasties pasaulinė naftos kaina per pastaruosius penkis mėnesius sumažėjo net 37 proc. Degalinėse pardavinėjamas benzinas atpigo beveik doleriu.

Šiuo metu net 15 proc. visų Jungtinių Valstijų degalinių benziną pardavinėja už mažesnę nei 2,5 dolerių (6,98 Lt) už galoną kainą. „Manau, kad nereikės ilgai laukti, jog kaina kris ir žemiau 2 dolerių ribos“, – įsitikinęs Greggas Laskoski iš „GasBuddy“.

Gruodžio 3 dieną vidutinė mažmeninė benzino kaina Amerikoje siekė 2,746 dolerio (7,67 Lt). Spėjama, kad netrukus degalinės, reaguojančios į pingančią naftą, kainas mažins dar 15 ar 20 centų (0,42-0,56 Lt), mano „American Automobile Association“ atstovas spaudai Michaelas Greenas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (112)