Per interviu „The Financial Post“ M. Edwardas sakė: „Kainos gali smukti ir iki 30 dolerių (83 Lt) ar 40 dolerių (111 Lt) už barelį. 2008 metais kaina buvo pasiekusi 35 dolerius (97 Lt) – nors ir labai trumpai“.

„Konkrečią dieną galima stebėti kainų pokyčius, smunkančius ir žemiau ekonominės vieneto vertės“, – perspėja M. Edwardsas ir priduria, kad 30 ar 40 dolerių už barelį kaina tokia maža greičiausia nepasiliks.

„Svarbesnis klausimas, kada situacija taps stabili. 70-75 dolerių (194-208 Lt) už barelį kaina, kol nusistovės paklausos ir pasiūlos pusiausvyra, tikrai nėra pats blogiausias laikinas variantas“, – pažymi verslininkas.

Penktadienį „West Texas Intermediate“ žaliavinės naftos kaina siekė apie 66 dolerius (183 Lt) už barelį – net 8 doleriais (22 Lt) mažiau nei savaitės pradžioje. Ketvirtadienį tarptautinės organizacijos OPEC atstovai paskelbė dėl mažėjančios kainos produkcijos apimčių mažinti neketinantys.

M. Edwardsas „The Financial Post“ taip pat sakė, kad gavybos darbai vyksta ir toliau, pertraukų nenumatoma, nors pastarieji kainų pokyčiai ir gali paskatinti persvarstyti strategiją ateityje.

Anot M. Edwardso, „Canadian Natural Resource“ planuoja kitais metais mažinti biudžeto išlaidas.

Penktadienį „Canadian Natural Resource“ akcijos smuko 9 proc.

Naftos kainos toliau krenta

Pirmadienį Azijos rinkose naftos kainos nukrito iki mažiausio lygio per penkerius metus. Tokį nuosmukį pakurstė Naftą eksportuojančių šalių organizacijos (OPEC) paskelbtas sprendimas nemažinti naftos gavybos kvotų. Apie tai informuoja "Reuters".

Pirmadienį rytinėje prekyboje "Brent" markės barelio vertė smuko 1,88 dolerio iki 68,27 dolerio, JAV lengvoji nafta Niujorko žaliavų biržoje prekiaujant ateities sandoriais atpigo 1,73 dolerio iki 64,42 dolerio už barelį.

Abiejų rūšių naftos kainos smuko iki mažiausio lygio nuo 2009 metų.

"Rinka dar neatsigavo po to, kai naftos kaina nukrito iki mažiausio lygio per ketverius metus, o po OPEC posėdžio ji jau pasiekė penkerių metų minimumą", -rašė "Phillip Futures" analitikai savo ataskaitoje.

Abiejų rūšių naftos kainos krenta penkis mėnesius iš eilės, toks ilgas kainų kritimas nebuvo fiksuojamas nuo 2008 m. finansinės krizės pradžios.

"OPEC gali išgyventi 60 dolerių už barelį ribą, bet tokia kaina gali smogti lemiamą smūgį skalūninės naftos gavybai JAV ir sustabdyti investicijas į tolesnį gavybos augimą", - teigiama ANZ ataskaitoje.

Spaudimą rinkai daro ir sulėtėjusios gamybos augimas Kinijoje.

Kuveito naftos pramonės ministras prognozuoja greitą naftos rinkos stabilizavimą

Kuveito naftos pramonės ministras Ali Al Omairas tikisi, kad situacija naftos rinkoje greitu metu stabilizuosis. „Perteklinė pasiūla naftos rinkoje ir pasaulinės ekonomikos augimo sulėtėjimas netruks ilgai. Rinka palaipsniui suvartos perteklių ir tai teigiamai paveiks kainas“, - lapkričio 29 d. interviu Kuveito naujienų agentūrai KUNA kalbėjo Ali Al Omairas.

Kaip rašo, Ali Al Omairas pabrėžė pasaulio ekonomikos augimo svarbą naftos rinkai. Ekonomikos atkūrimas turės įtakos naftos paklausos augimui ir naftos kainų didėjimui.
Naftą eksportuojančių šalių organizacijos (OPEC) viršūnių susitikime Vienoje priimtą sprendimą Ali Al Omairas pavadino geriausiu sprendimu šiuo metu ir pridūrė, kad šis sprendimas paremtas informacija apie rinką.

„OPEC šalių ministrai po diskusijų dėl naftos kainų situacijos ir gavybos apimčių nusprendė išsaugoti 30 mln. barelių naftos gavybos kvotą – tai yra geriausias sprendimas šiuo metu“, - patikino Ali Al Omairas.

Taip pat jis pridūrė, kad kartelis neketina rengti neeilinio susitikimo dėl situacijos naftos rinkoje. „OPEC valstybės narės pasirengusios surengti kitą reguliarų susitikimą ateinančių metų birželio mėn.“, - teigė Ali Al Omairas. „Neketinama rengti neeilinio susitikimo, nebent atsirastų poreikis“, - mano jis.

Ali Al Omairas pridūrė paraginęs OPEC šalis nares bendradarbiauti su naftos gavybos karteliu tam, kad būtų užtikrinamas stabilumas naftos rinkoje ir išvengta naftos kainų svyravimų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (451)