Nebloga žinia pusei milijono vartotojų, turint galvoje, kad pabrango dujų transportavimas magistraliniais ir skirstomaisiais dujotiekiais, atsirado nauja dujų saugumo (suskystintų gamtinių dujų terminalo eksploatacijos) dedamoji. Gal galima buvo tikėtis ir geriau, nes importuojamos iš Rusijos dujos pigs, kadangi labai atpigo nafta, o jos kainų kitimas, su vėlavimu, lemia ir dujų kainų pokyčius.

Buvo tikėtasi nedidėsiančių ar net mažesnių dujų kainų komerciniams vartotojams, kurie dujas pirko iš AB „Lietuvos dujos“, nes jiems priklauso iš Gazprom išsiderėta nuolaida ir kompensacija už permokas 2013 metais. Tačiau kompensacijas gaus tik tie, kurie ir toliau vartos nemažiau dujų, o jas pirks iš „Lietuvos dujų tiekimo“, nes vyriausybė nusprendė, kad jų permokos turi būti grąžintos per sumažintas dujų kainas per ateinančių dviejų metų laikotarpį.

Bet juk daugelis susigundė pigesniu vietiniu biokuru, o dujų vartos daug mažiau arba visai nebevartos. Štai „Kauno energija“ paskaičiavo, kad permokėjo už dujas 6,4 milijono litų, tačiau šių pinigų nebeatgaus, nes dujų nebevartos. O štai šilumos tinklų įmonės, kurios nespėjo pabėgti nuo brangių Gazpromo dujų, bus įpareigotos pirkti dar brangesnes dujas, tiekiamas per SGD terminalą bei mokėti didesnius transportavimo tarifus ir už terminalo išlaikymą. Taigi kitais metais savivaldybėse, kur šilumos gamyboje dar tebevyrauja gamtinės dujos, gyventojams šilumos kainos nesumažės. Tai dar labiau skatins šilumininkus kuo greičiau pereiti prie vietinio kuro. Tai gera ir skatintina tendencija, tačiau kuo mažiau vartotojų lieka gamtinių dujų vartotojų, tuo sunkesnė infrastruktūros išlaikymo našta gula ant jų pečių.

O kaip gi kiti vartotojai, kurie dujas pirko iš Dujotekanos, Haupo, arba turėjo tiesiogines pirkimo sutartis su Gazpromu (Achema, Kauno termofikacijos elektrinė)? Jie suvartojo beveik du trečdalius į Lietuvą importuotų dujų ir kol kas nė vienas nesigiria gavęs dujų kainų nuolaidas. Jiems be didelių dujų kainų teks ir padidėję transportavimo tarifai, ir SGD terminalo eksploatacijos kaštai, nes šie kaštai paskirstyti visiems vartotojams nepriklausomai, iš kur jie perka dujas. Gal taip siekiama pašalinti kitus, nevalstybinius dujų tiekėjus iš rinkos? Bet ar tai neprieštarauja trečiajam ES energetikos paketui, kurio įgyvendinimu taip didžiuojamės? Na, o šių tiekėjų klientai bei tiesiogiai dujas perkantys didieji vartotojai už tai turės sumokėti brangiau.