Pavasarį atlikti tyrimai parodė, kad net apie 60 proc. įmonių dar nėra pasirinkusios elektros tiekėjo. Bet kaip joms pasirinkti, jeigu elektros tiekėjai nenurodo siūlomų kainų? Suprask – reikia tartis, derėtis.

Tuo tarpu iki pernai metų krizės, kuomet elektros kainą buvo pakilusi iki 72 ct/kWh, rinkoje jau buvo susiformavusios aiškios ir visiems suprantamos taisyklės. Tarkim, bendrovė „Sky Energy“ skelbė savo planus, kur buvo nurodoma galutinė kaina klientui – pavyzdžiui, 46,68 ct/kWh. Vėliau tiekėjai ėmė skelbti tik elektros kainą be skirstymo paslaugos kainos, o vėliau visai nustojo tai daryti.

Pernai rudenį veiklą nutraukė 5 nepriklausomi elektros tiekėjai. Po to rinkoje iškart sumažėjo konkurencingų pasiūlymų, o verslo įmonės į savo užklausas tiekti elektrą gaudavo vos viena kitą tik pasiūlymą.

Tad kaip elgtis verslo įmonėms, ieškančioms nepriklausomo elektros tiekėjo? Žinių apie elektros kainas jos gali gauti iš perdavimo sistemos operatoriaus „Litgrid“ rengiamų rinko apžvalgų. Pirmadienį „Litgrid“ pranešė, kad vidutinė elektros kaina „Nord Pool Spot“ biržos Lietuvos prekybos zonoje spalio mėnesį buvo 18,6 cento už kilovatvalandę – 6 proc. mažesnė nei rugsėjį ir 16 proc. mažesnė nei praėjusių metų spalį.

Patys tiekėjai nėra linkę atvirauti, kodėl neskelbia siūlomų elektros kainų.

„Mes į kiekvieną klientą žiūrime individualiai, mūsų kainodara nėra standartizuota, todėl konkrečiam klientui siūloma elektros energijos kaina priklauso nuo kelių pagrindinių veiksnių: potencialaus kliento suvartojamo elektros energijos kiekio, vartojimo tolygumo, mokumo bei pageidaujamų sutarties sąlygų“, - EnergyMarket.lt teigė bendrovės „Energijos tiekimas“ generalinis direktorius Algirdas Juozaponis. Kiti tiekėjai nepanoro paaiškinti, kodėl elektros kainos nėra viešai skelbiamos.

Įmonėms, kurios savo objektams nepasirinko nepriklausomo tiekėjo, LESTO užtikrina garantinio energijos tiekimo paslaugą. Garantinio elektros energijos tiekimo kainą Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija nustato 25 proc. didesnę, lyginant su visuomeninio tiekėjo elektros įsigijimo ir tiekimo paslaugų kainų suma.
Kientams, kuriems užtikrinamas garantinis elektros tiekimas, nuo 2014 m. sausio mėnesio garantinio elektros energijos tiekimo kaina yra 21,713 ct/kWh plius PVM.