Išmanumo paprastai elektros linijai suteikia nedideli įrenginiai – automatiniai jungtuvai ant elektros stulpo, kokių linijoje tarp Tauralaukio ir Gargždų sumontuoti keturi. Jie elektros liniją išskaido į 10–15 kilometrų atkarpas.

„Jeigu įvyks tinkle gedimas minėtoje linijoje, tai bus atjungiami ne visi vartotojai, kurių čia yra 1600, be tik tam tikra dalis, o visiems kitiems per minutę elektros tiekimas bus atstatytas iš kitų šaltinių, jie paprasčiausiai, galima sakyti, netgi nepajus“, – sako LESTO Klaipėdos regiono Tinklo valdymo departamento direktorius Mindaugas Lukeševičius.

Gedimo vietą kompiuteriuose bemat pamatys dispečeriai ir siųs ten remontininkus. Klaipėdos rajonas – vienas iš trijų pasirinktų išmaniosios technologijos bandymams. Maždaug milijoną litų kainuosiančių 12 automatinių elektros linijų jungtuvų iki metų pabaigos bus sumontuoti Klaipėdos, Šiaulių ir Vilniaus rajonuose. Jų darbą ten, kur dažniausiai būna avarijų ar siautėja stichijos, pajus beveik 5000 elektros vartotojų.

„Norim išsibandyti šitas sistemas, pažiūrėt, kaip jos veikia ir kiek efektyvios. Manau, šiais metais įdiegsim, kitais metais išbandysim, o po to jau spręsim, kaip plačiai naudoti šitą technologiją“, – sako LESTO Elektros tinklo tarnybos direktorius Virgilijus Žukauskas.

LESTO planuose – bandyti ir kitas elektros linijų patikimumą didinančias technologijas, pavyzdžiui, dalį linijų perkelti po žeme. Tačiau tai gerokai už automatinius jungtuvus brangesnis būdas.

Kitąmet LESTO žada maždaug trims tūkstančiams vartotojų įrengti ir išmaniuosius elektros skaitiklius – irgi bandomuosius, kad išsiaiškintų, ar verta jais keisti visus naudojamus dabar.