„Lietuvos energijos“ vadovas sako, kad bendrovės skaičiavimais, dėl to vidutinė šilumos kaina šį šildymo sezoną, palygint su praėjusiu, turėtų sumažėti apie 6 proc., o didžiuosiuose miestuose - apie 7 proc. Vilniuje ji mažėtų tik apie 2 proc.

Pasak Daliaus Misiūno, jei Kainų komisija pritars nuolaidos grąžinimo tvarkai, daugiau nei 280 mln. litų bus padalyti tam dujų kiekiui, kuris buvo suvartotas per 2013 metus ir šių metų sausį-balandį - tai yra apie 1,2 mlrd. kubų.

„Kainų komisijai pateikiame tvarką, kaip bus išdalinti 281,1 mln. litų per ateinančius laikotarpius. Esminis principas išlaikytas toks pat, kaip ir buitiniams nuo liepos - ta nuolaidos suma bus priskirta dujų kiekiui, kuris buvo suvartotas per tą laikotarpį, kuriam retrospektyviai nuolaida pritaikyta - 2013 metus ir iki 2014 metų sausis-balandis. Ji praktiškai tokio pat dydžio, kurią pritaikėme nuo gegužės 1 dienos - mes kalbame apie papildomus 20 proc., ne 14 proc., kaip anksčiau sakėme“, - BNS teigė D.Misiūnas.

Jo teigimu, tokia permokos grąžinimo tvarka atspindi bendrą teisingumo principą - ji bus naudingiausia valstybei ir vartotojams.

Taip, tai nėra tvarka, taikoma vienam ar dviem konkretiems subjektams. Tai nebus vienkartinis efektas, kokie buvo siūlymai, o maksimaliai ilgalaikis efektas - mes kalbame bent apie dvejus metus, kai turėsime patrauklią ir stabilią dujų kainą“, - kalbėjo „Lietuvos energijos“ vadovas.

Anot jo, natūraliai pingant pačioms dujoms kaip žaliavai, prognozuojama, kad kitų metų balandį 1000 kubų dujų su nuolaida kainuos mažiau nei 700 litų.

„Mes sakome, kad nuo sausio dujos atpigs dar 20 proc. - tai yra 40 proc. pigiau nei kaina, buvusi iki gegužės 1 dienos. Plius natūraliai dujos pinga dėl pingančios naftos, ir tas efektas - matome - per ateinančius 6 mėnesius dujų kaina sumažės - jeigu lyginti spalį su kitų metų balandžiu - skirtumas apie 150 litų žemyn. Taigi, kitų metų balandį 1000 kubų turėtų kainuoti, mūsų prognoze, apie 870 litų, plius apie 200 litų nuolaida - todėl sakome, kad kaina gali būti mažiau nei 700 litų. Aišku, niekas negarantuoja, kad dujų kaina nedidės dėl naftos - jeigu ji brangtų“, - BNS sakė D.Misiūnas.

Jo nuomone, tokia „Gazprom“ dujų kaina galėjo būti apie 2009 metus. Kainų komisijos teikiami seniausi kainų duomenys yra už 2011 metus - vidutinė importuojamų dujų kaina pirmąjį metų ketvirtį, palyginti su 2010 metų tuo pat laiku, padidėjo 14 proc. – nuo 805,6 iki 917,9 lito už 1000 kubų.

Pasak D.Misiūno, visi įmonės nebuitiniai vartotojai turės galimybę įsigyti pigesnių dujų 2015 ir 2016 metais, o jei per tą laiką jie nebus išnaudoję viso numatyto kiekio, likusi dalis persikels ir į 2017 metus. Tačiau nuolaida nebus taikoma tiems vartotojams, kurie pernai ir šiemet pirko dujas tiesiogiai iš „Gazprom“ - tai yra „Achemai“, Kauno termofikacijos elektrinei, „Dujotekanai“ ir kitiems mažesniems importuotojams, kurie perka dujas tiesiogiai iš „Gazprom“ ar jas perparduoda.

„Numatyta, kad nuolaida nebus taikoma vartotojams, kurie tiesiogiai importavo dujas ir pirko jas iš tiekėjo „Gazprom“. Tam, kad nauda maksimaliai pasiektų tuos, kurie tuo metu ir vartojo, ir buvo su įmone, tai atitinkamai kitiems ji nebus taikoma. Antra, mes siekiame išvengti rizikos, kad bus perparduodamos dujos, todėl ir dujų tiekimo įmonės negalės jų įsigyti - mes norime, kad nauda nueitų tiesiai vartotojams“, - kalbėjo „Lietuvos energijos“ vadovas.

Dalius Misiūnas
Antrinė grupės įmonė „Lietuvos dujų tiekimas“ Kainų komisijai naują tvarką pateikė pirmadienį

D.Misiūno teigimu, tikimasi, kad dujų vartojimas dėl nuolaidos kiek išaugs, nes tai padidins verslo konkurencingumą, o šilumos gamintojai taip pat galėtų naudoti daugiau dujų, ypač žiemą, kai biokurą deginti sunkiau.

„Esmė, kad šilumininkams dujos šį sezoną - 2014-2015 metais - bus pigesnės apie 5 proc. nei 2013-2014 metų sezoną, įkalkuliavus absoliučiai viską, - ir SGG dujas, ir papildomos nuolaidos efektą. Tai yra su viskuo - turint omenyje, kad dar prisideda apie 80 litų SGD dedamoji“, - tikino D.Misiūnas.

Pasak jo, šį žiemos sezoną vidutinė dujų kaina šilumininkams turėtų siekti 1423 litus. Kainų komisijos duomenimis, 2013-2014 metų sezoną ji siekė 1504 litus.

„Lietuvos dujų tiekimas“ jiems siūlys tokią kainą, jie neprivalo pirkti iš įmonės, bet jie privalo skelbti viešus konkursus. Jeigu kažkas kitas pasiūlys dar mažiau, tai valio - nauda vartotojui bus dar didesnė. Neatmetu galimybės, kad kažkas retrospektyviai irgi gaus nuolaidą arba ją yra gavęs ir bandys konkuruoti“, - sakė „Lietuvos energijos“ vadovas.

Pasak D.Misiūno, šilumos gamintojai 2015 metais vidutiniškai 65 proc. naudojamų dujų pirks iš SGD terminalo, o 35 proc. - iš kitų šaltinių.

Didžiausios šalyje elektros gamintojos - įmonės „Lietuvos energijos gamyba“, kuri dujas degins iš esmės tik vasarą, kuro portfelyje SGD sudarys apie 95 proc.: „Vasarą be Elektrėnų nelabai kas vartoja, o įstatyme parašyta, kad turi būti užtikrintas išdujinimas ir pirkimas pakankamas, tai Elektrėnai ir bus tas vartotojas didysis, kuris vartos vasarą. Aišku, jie negaus naudos iš nuolaidos, bet iš kitos pusės, vasarą SGD dujos pigesnės nei žiemą. Ar jos pigesnės nei „Gazprom“ dujos, mes nežinome“.
Vyriausybė spalio pabaigoje pritarė tvarkai, numatančiai, kad permoka nebuitiniams vartotojams, per 1,5 metų permokėjusiems už „Gazprom“ dujas, turi būti grąžinama per dvejus metus.

„Lietuvos dujų tiekimas“ išmokės permoką už laiką nuo 2013-ųjų sausio iki šių metų gegužės. Nuo gegužės, kai „Gazprom“ sumažino dujų kainą „ Lietuvos dujoms“ 21 proc. už 2013-2015 metus, komerciniams vartotojams jau pritaikyta 20 proc. nuolaida, o nuo liepos ji pritaikyta ir visiems buitiniams vartotojams.

Šilumos gamintojų asociacijos vadovas Vytautas Stasiūnas anksčiau aiškino, kad permoka už dujas turi būti grąžinta ne per dvejus metus, o per šį šildymo sezoną, nes kitaip dalis įmonių jos tiesiog neatgaus, nes jau gamins šilumą iš biokuro. Pasak jo, kuo ilgesnis laikotarpis, tuo mažiau lėšų „Lietuvos dujų tiekimas“ turės grąžinti šilumos gamintojams, kuriems ji privalo grąžinti apie 130 mln. litų.

Energetikos ekspertas ir buvęs energetikos ministras Arvydas Sekmokas anksčiau teigia, jog permoką būtų galima panaudoti, atpiginant ne tik „Lietuvos dujų tiekimo“ parduodamas, bet ir suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo dujas. Pasak A.Sekmoko, tokiu atveju naudą pajustų visi vartotojai, tai taip pat padėtų derybose su „Gazprom“ dėl naujos dujų sutarties.

Buvęs energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius teigė manantis, kad permokos grąžinimas padės šilumos gamintojams išsiderėti mažesnes biokuro kainas.

Didžiosios šilumos gamintojos „Vilniaus energija“ ir „Kauno energija“ tvirtino, kad negaus visos nuo 2013-ųjų sausio iki šių metų gegužės permokėtos sumos, kadangi dėl investicijų į biokuro katilus jos per kitus dvejus metus suvartos mažiau dujų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (85)