Penktadienį „Lietuvos žinios“ rašė, kad VKEKK prognozuojamas gamtinių dujų kainų vidurkis 2015 m. didėja iki 1558 Lt už tūkst. kub. m. Paskelbta, kad rugsėjį į Lietuvos gamtinių dujų tiekimo rinką tiekiamų gamtinių dujų vidutinė svertinė importo kaina buvo 1175 Lt už tūkst. kub. m. Dėl kainos kilimo žaibai mesti su SGD terminalu susijusioms išlaidoms (saugumo dedamoji).

Į informaciją sureagavo ir politikai. Konservatoriai išplatintame pranešime spaudai teigė, kad prašys premjero Algirdo Butkevičiaus pasiaiškinimo apie „tikruosius derybų su „Gazprom“ dėl dujų kainos Lietuvai rezultatus, nes mano, kad jie lemia vėl didėjančią dujų kainą“.

Kilus diskusijoms penktadienį VKEKK pateikė tikrąją dujų kainų prognozę 2015 metams.

Pagal pateiktą informaciją matyti, kad bendra dujų kainos prognozė kitiems metams didesnė už vidutinę 2014 m. apie 50 Lt už tūkst. kub. m. Importo kaina su tiekimo marža pagal prognozę mažėja apie 100 Lt, tačiau šį mažėjimą „suvalgo“ Saugumo dedamoji (102 Lt).

VKEKK akcentuoja, kad 2015 m. dujų kainos prognozė naudojama tik apskaičiuojant kogeneracinėse elektrinėse pagamintos elektros supirkimo kainai. Šilumos tiekėjai už šilumos gamybai sunaudojamas dujas moka pagal faktinę jų kainą. Pavyzdžiui, lapkričio mėnesį tvirtinant gruodžio mėnesio šilumos kainą naudojamos spalio mėnesio faktinės kainos.

VKEKK tvirtina, kad kitais metais dujų kaina buitiniams vartotojams nekils. Dėl iš „Gazprom“ išsiderėtos nuolaidos kompensacinė tvarka nebuitiniams vartotojams dar nėra patvirtinta. Buitiniams vartotojams nuolaida jau yra įskaičiuota į dujų kainą nuo šių metų liepos mėnesio.

Dujų kainos 2014 m. ir 2015 m. prognozė

Energetikos ministras: kaina ištraukta iš konteksto

Energetikos ministras Rokas Masiulis naujienų agentūrai BNS teigė, kad VKEKK prognozuojama vidutinė dujų kaina vartotojams kitais metais yra ištraukta iš konteksto ir neteisinga.

„Galutinė dujų kaina mūsų vartotojams neturėtų kilti ir pasklidusi informacija apie dujų kainos didėjimą yra neteisinga, nes yra ištraukta iš konteksto. Gaila, kad keliamas ažiotažas ir panika ten, kur jos nėra“, - sakė R. Masiulis.

Pasak jo, kol kas į dujų kainos skaičiavimus neįtraukta permoka už 2013 metais ir 4 šių metų mėnesius iš „Gazprom“ pirktas dujas, todėl perskaičiavus prognozes, bus aišku, kad dujų kainos vartotojams nekils. R. Masiulis tikino, kad dujos nebrangs ne tik komerciniams, bet ir buitiniams vartotojams.

„Palyginti su pernai, kilti neturėtų. (...) Tiksliau suskaičiuoti ir pasakyti turėtų Kainų komisija, bet panikai pagrindo nėra“, - BNS teigė ministras.

Bendra dujų kaina komerciniams vartotojams kitąmet turėtų mažėti, nes naują suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo priedą amortizuos dujų kainos permoka, teigia „Lietuvos energijos“ vadovas Dalius Misiūnas.

Tačiau jis nesiryžta prognozuoti konkrečios kainos šilumos gamintojams - anot jo, 2015 metų žiemą kainos bent jau neturėt būti didesnės nei praėjusį šildymo sezoną, kai Lietuva už „Gazprom“ dujas mokėjo brangiausiai Europoje.

D. Misiūnas pripažįsta, kad galutinę dujų kainą didins nuo gruodžio pradedamas rinkti SGD terminalo priedas, kuris preliminariai turėtų siekti apie 102 litus už tūkstantį kubų, tačiau jį turėtų amortizuoti „Lietuvos dujų“ planuojama permoka dujų vartotojams.

Jis tikino, kad komerciniams klientams dujų kaina sumažės, nes būsima apie 14 proc. permoka bus didesnė nei 7-8 proc. SGD priedas. Tačiau galutinė dujų kaina šilumos gamintojams priklausys ne tik nuo „Lietuvos dujų“ kainos - šilumininkai privalo pirkti dalį dujų iš SGD terminalo, kurios žiemą sudarys iki pusės visų jų suvartojamų dujų.

Žada kainos mažėjimą

Kainų komisijos pirmininkė Diana Korsakaitė BNS teigė, kad komisija lapkritį turėtų patvirtinti galutinę SGD terminalo infrastruktūros dalį dujų kainoje, bet ši dalis drastiškai bendros dujų kainos nepadidins.

„Kai atsiranda naujas objektas (SGD terminalas), jis padidina (dujų kainą), bet bendroje sumoje prie visų kitų infrastruktūrinių dedamųjų pridedant, tai nebus šokiruojantis dydis“, - sakė D. Korsakaitė.

„Jeigu kalbėti apie verslo klientus, komercinius klientus, mes galime pasakyti, kad mažės, nes pritaikysime papildomą nuolaidą ir žinome, kad ji bus didesnė negu terminalo priedas, kuris atsiranda. Tačiau kalbant apie šilumininkus, nes jų dalis dujų šaltuoju periodu - apie pusę dujų bus iš vamzdžio, o kita pusė - iš terminalo. Tai jeigu ant vamzdinių dujų mes dėsime papildomą nuolaidą, tai terminalo dujų kaina bus aiški tik tada, kai jos bus tiekiamos. Nes ji priklausys nuo biržos indekso“, - teigė D. Misiūnas.

Jungtinės karalystės NBP indeksas, pagal kurį skaičiuojama Norvegijos „Statoil“ tiekiamų SGD kaina, pasak D. Misiūno, žiemą turėtų augti, tačiau net ir blogiausiu atveju - indeksui labai padidėjus - bendra dujų kaina šilumininkams neturėtų būti didesnė nei iš „Gazprom“ pernai pirktų dujų.

Vyriausybė spalio viduryje pritarė, kad dujų permoka nebuitiniams vartotojams būtų grąžinta per dvejus metus. Išsamią maždaug 280 mln. litų permokos grąžinimo tvarką lapkritį turi parengti „Lietuvos dujos“.

„Lietuvos dujos“ išmokės permoką už laiką nuo 2013-ųjų sausio iki šių metų gegužės. Nuo gegužės, kai „Gazprom“ sumažino dujų kainą „Lietuvos dujoms“ 21 proc. už 2013-2015 metus, jiems jau pritaikyta 20 proc. nuolaida, o nuo liepos ji pritaikyta ir visiems buitiniams vartotojams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1341)