Kaip rašo dienraštis „Lietuvos žinios“, gamtinių dujų prognozuojamų kainų vidurkis 2015 metais didėja iki 1558 litų už tūkst.kub. metrų.

Rugsėjį į Lietuvos gamtinių dujų tiekimo rinką tiekiamų gamtinių dujų vidutinė svertinė importo kaina buvo 1175 litai už tūkst.kub. metrų.

Į dujų kainą nuo kitų metų įtraukiamos SGD terminalo statybos ir laivo-saugyklos nuomos išlaidos, oficialiai įvardijamos kaip "gamtinių dujų tiekimo saugumo dedamoji". Jas vartotojai turės dengti ne mažiau kaip 10 metų.

Buvęs Kainų komisijos pirmininkas Vidmantas Jankauskas įsitikinęs, kad dujos vartotojams kitąmet nepigs. Pasitvirtinus Kainų komisijos prognozei, dujos brangs šilumos gamintojams, tad kils ir šilumos kaina vartotojams.

Paskirtojo tiekėjo bendrovės „Litgas“ atstovas spaudai Paulius Jakutavičius „Lietuvos žinioms“ patvirtino, kad prognozuojamą iš SGD terminalo reguliuojamiems gamintojams tiekiamų dujų vidutinę 2015 metų kainą Komisijai pateikė, tačiau atsisakė ją atskleisti. „Tokią informaciją VKEKK teikiame, tačiau viešai atskleisti negalime“, - sakė jis.

SGD terminalo operatorė bendrovė „Klaipėdos nafta“ skelbia, kad terminalo statybos, laivo-saugyklos nuomos, laivo išpirkimo sąnaudos per 10 metų sudarys 2,1 mlrd. litų be PVM.

Norvegijos bendrovė „Hoegh LNG“ ne tik nuomos laivą su įgula, bet ir teiks jo priežiūros ir operavimo paslaugas. Po dešimtmečio „Klaipėdos nafta“ laivą galės išpirkti, tačiau neatskleidžiama, už kokią sumą.

Minimalų kiekį dujų - 0,54 mlrd. kubų per metus - terminalui tieks Norvegijos „Statoil“, jų kaina priklausys nuo Didžiosios Britanijos dujų indekso. Rugpjūtį ji siekė 900-1000 litų už tūkstantį kubų, o preliminari penkerių metų sutarties vertė - 2,5-3 mlrd. litų.

Anksčiau prezidentė Dalia Grybauskaitė teigė, kad jeigu terminalu naudotis neapsimokėtų, pavyzdžiui, dėl pigių dujų dujotiekiu, juo galima ir nesinaudoti.

Anksčiau energetikos ministras Rokas Masiulis, kuris ėjo ir projektą įgyvendinusios bendrovės „Klaipėdos nafta“ direktoriaus pareigas, teigė, kad iki terminalo Lietuva mokėjo didžiausią dujų kainą pasaulyje.

Anot R. Masiulio, vartotojai jau jaučia mažesnes dujų kainas: „Gazprom“ sumažino dujų kainas Lietuvai apie 20 proc.

„Tai jau keturis kartus atlygino terminalo statybos kainą, - sakė R. Masiulis. - SGD terminalas palyginti yra pigus.“

Energetikos ministras paaiškino, kad jei „Gazprom“ nebūtų sumažinusi gamtinių dujų kainos Lietuvai, permoka būtų tokia, kad jos pakaktų keturiems SGD terminalams.

"Terminalo statybos sąnaudos sudaro 5 proc. galutinėje dujų kainoje vartotojams. „Gazprom“ ją sumažino 20 proc.”, - kalbėjo ministras.

Kaip kainos keisis toliau, priklausys nuo pokyčių rinkoje - SGD kaina susieta su Jungtinės Karalystės gamtinių dujų biržos „National Balancing Point“ (NBP) indekso verte. „Dabar kainos priklausys nuo rinkos“, - teigė R. Masiulis.

Terminalas bus oficialiai atidarytas gruodžio 3-ąją.